Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordiska länderna vill stöda fri rysk press

Från 2015
Uppdaterad 05.05.2015 21:43.
Tidningen Komsomolskaja pravda trycks utanför Moskva.
Bildtext Den ryska propagandan oroar de nordiska utrikesministrarna.
Bild: Sergei Ilnitsky / EPA

De nordiska utrikesministrarna vill satsa på strategisk kommunikation. Det betyder bland annat att Norden understöder oberoende ryska medier i de baltiska länderna.

De nordiska utrikesministrarna möts i Helsingør i Danmark och på onsdag ska de träffa de baltiska utrikesministrarna.

Till de aktuella diskussionerna hör krisen i Ukraina, Nordens förhållande till Ryssland och kommande planer för att stöda fria ryskspråkiga medier i de baltiska länderna.

Planen går under namnet strategisk kommunikation.

- Jag förväntar mig att de nordiska länderna kan ta beslut om att bevilja 2 miljoner danska kronor (ungefär 270 000 euro) för att stöda de baltiska länderna att utveckla oberoende fria medier på ryska som ett alternativ till rysk propaganda, säger Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard.

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) säger att det är viktigt att stöda oberoende medier, också som ett alternativ till den officiella EU-kommunikationen.

- Vi har ett behov av att förstärka den strategiska kommunikationen, inte genom EU:s egen propaganda, utan genom att bidra till att alla länder har tillräckligt med resurser och erfarenheter för att sköta informationsspridningen, möjligast objektivt och med pålitlig information också för dem som följer ryska medier, säger Tuomioja.

Diskussion om artikeln