Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Munkshöjden kan få sju nya tornhus

Från 2015
Pohjola-talon katunäkymä havainnekuvassa
Bildtext De "sju dvärgarna" ska se ut så här enligt arkitektbyrån JKMM.

Sju höga bostadshus ska stå som dvärgarna kring Snövit enligt en plan för Pohjolahusets tomt i Munkshöjden. Delar av huset ska rivas och ersättas med nya hus.

Pohjolahuset som breder ut sig på en stor tomt i Munkshöjden ska delvis rivas. Det högsta tornet blir kvar och ska fortfarande innehålla kontor, men kring tornet planeras nya bostadshus.

Pohjola-talon etupiha havainnekuvassa
Bildtext Så här skulle Pohjolahuset se ut i framtiden enligt arkitekterna.

Ett utkast till detaljplan för tomten är nu färdigt, och staden samlar in Helsingforsbornas synpunkter på planen.

Ifjol våras ordnades en arkitekttävling för tomten, som arkitektbyrån JKMM vann med sitt förslag ”Snövit och sju dvärgar”.

På tomten där Pohjolahuset står idag planeras sju höga bostadshus och två mindre höghus kring det gamla tornhuset. Det högsta bostadshuset får 16 våningar.

Många stora bostäder

Nya bostäder för 900 invånare ska enligt utkastet byggas på tomten. Det finns också plats för ett daghem. Åtminstone hälften av de planerade bostäderna är familjebostäder som är mer än 80 kvadratmeter stora.

Parkeringen ordnas i de nuvarande utrymmena under jord.

Pohjola-talo Huopalahdentieltä havainnekuvassa
Bildtext Så här skulle tomten se ut från Hoplaxvägen sett.

Utkastet till detaljplan finns till påseende bland annat i Munksnäs bibliotek och på Helsingfors stads nätsidor. Tisdagen den 12.5. går det att träffa planeraren i Munkshöjdens köpcentrum.