Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kyrkomötet i Åbo står inför århundradets reform

Från 2015
Uppdaterad 06.05.2015 06:52.
Domkyrkotornet.
Bildtext Arkivbild. Åbo domkyrka.

Den lutherska kyrkan är samlad till kyrkomöte i Åbo den här veckan. På fredag avgörs frågan om alla församlingar i landet måste tillhöra en samfällighet.

Kyrkostyrelsen driver frågan om obligatorisk samfällighetstillhörighet för församlingarna. En reform i den här riktningen ger möjligheter för mindre församlingar att överleva men samtidigt flyttas makten högre upp i hierarkin, till samfällighetsnivån.

Församlingen har bara en anställd

Kyrkoherden i Jakobstad Bo-Göran Åstrand kandiderar i biskopsvalet.
Bildtext Bo-Göran Åstrand

Modellen med en samfällighet som kyrkostyrelsen förespråkar innebär att all personal förutom kyrkoherden är anställd av samfälligheten som har beskattningsrätten.

- De anställda blir en gemensam personalstyrka som kan fördelas till de enskilda församlingarna i enlighet med deras behov, säger kyrkoherden i Jakobstad, Bo-Göran Åstrand som är delegat vid kyrkomötet i Åbo.

Bo-Göran Åstrand är kritisk till samfällighetslinjen och han kommer att rösta nej till den här reformen när frågan kommer upp i plenum på fredag.

Samfällighetens minimistorlek är en kommun

Reformen är tänkt att ge en större flexibilitet i bland annat personalfrågor och ge mindre församlingar en chans att överleva ekonomiskt . Alternativet är enligt Bo-Göran Åstrand en sammanslagning av mindre församlingar som inte kan överleva som självständiga enheter.

Han föredrar ändå den utvecklingen framom samfällighetsmodellen.

- Vi blir fortsättningsvis ihopkopplade med den kommunala strukturen så i slutändan är det faktiskt staten som bestämmer samfällighetens storlek ifall reformförslaget går igenom.