Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike godkänner lag om massövervakning

Frankrike har godkänt en kontroversiell lag som ökar myndigheternas befogenheter att övervaka franska invånare. Rösterna föll Rösterna föll 438-86.
Bildtext Det franska underhuset röstade igenom lagförslaget om massövervakning med rösterna 438-86.

Frankrike har godkänt en kontroversiell lag som ökar myndigheternas befogenheter att övervaka franska invånare. I fortsättningen behövs inte domstolsbeslut för att avlyssna telefonsamtal eller avläsa nätdiskussioner.

Det franska underhuset godkände lagen om massövervakning på tisdagen med stor marginal. Rösterna föll 438-86.

Lagen ger myndigheterna rätt att avlyssna telefonsamtal, använda dolda mikrofoner och kameror och apparater som avläser knappsatser utan domstolsbeslut. Istället räcker tillstånd från en ny tillsynsmyndighet som har grundats specifikt för det här.

I vissa fall kan myndigheterna också tvinga nät- och telebolag att banda alla telefonsamtal, textmeddelanden och nätdiskussioner inom ett visst område för metaanalys. Enskilda bandningar får bevaras i en månad - metadata bevaras i fem år.

Människorättsorganisationer och flera franska politiker har motsatt sig lagen. Kritiker menar att den kan leda till massövervakning och att den bryter mot de mänskliga rättigheterna.

- En del av oss är verkligen oroade över att en lag som är i obalans ger för mycket makt till den verkställande myndigheten och har potential att organisera masspionage med hjälp av moderna medel, sade den konservativa UMP-ledamoten Pierre Lellouche till reportrar.

Ett steg i kampen mot terrorism

Premiärminister Manuel Valls har försvarat lagen med att den är nödvändig för att förebygga terrorism och tillbakavisar ankalgelser om att den skulle vara en fransk variant av USA:s Patriot Act eller NSA:s massövervakningsprogram som visselblåsaren Edward Snowden avslöjade år 2013.

- Den här lagen, som ger ett ramverk till underrättelsetjänstens arbete, ger mera maktbefogenheter för att vara mer effektiv i kampen mot terrorism och grova brott, sade Valls.

Lagförslaget förbereddes långt före terrorattackerna i Paris i januari, men den har fått ny fart efter att det blivit klart att tusentals franska invånare är radikaliserade.

En enkät som gjordes i april visar att nästan två tredjedelar av fransmännen stöder lagförslaget.

Lagen ska ännu godkännas av överhuset som röstar om saken i juni.