Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grannar rasar när granar rasar i Kyrkslätt

Från 2015
Uppdaterad 06.05.2015 09:12.
Granskog fälldes i Kyrkslätt
Bildtext Fällda granar irriterar omgivningen vid Hvitträsk i Kyrkslätt.
Bild: YLE/ Juha Kivioja

Nedhuggna granar upprör vid Hvitträsk i Kyrkslätt. Många förundrar sig över varför den gamla granskogen har fällts.

Invånarna på området är förargade och diskussionen går het på sociala medier. Också vid restaurangen vid Hvitträsk har den nersågade skogen väckt frågor.

- Personalen är förundrad och har pekats ut som syndabockar av kunderna. Vi har fått frågor om varför vi har fällt skogen och om det ska byggas höghus istället, säger krögare Tiia Dillemuth till Yle Helsinki.

Träden var säkerhetsrisk

Det är statliga Senastfastigheter som har fällt träden, men uppmaningen har kommit från Museiverket. Senatsfastigheter tog i fjol över ansvaret för granskogen från Museiverket.

- Museiverket har inte haft resurser att ta hand om skogen, men nu när det är möjligt beslöt vi oss för en så här radikal lösning, säger Ilari Kurri vid Museiverket till Yle Helsinki.

Orsaken till att granarna fälldes var att de var i dåligt skick och utgjorde en säkerhetsrisk för människor som rör sig i området. Enligt Dillemuth har resultatet istället blivit det motsatta.

- Nu vill många ta sig ut till kalhygget och de få träd som finns kvar faller direkt när det blåser lite, säger hon.

Nya träd ska nu planteras på området, men det räcker tiotals år innan skogen har återuppstått.

Hvitträsk byggdes i början av förra seklet och består av ett karaktärshus, en villa med restaurang, museum och park. Det byggdes av arkitekterna Herman Gesellius, Armas Lindgren och Eliel Saarinen. Hvitträsk omges av skog, berg och sjön Vitträsk.