Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landskampsdeltagandet problematiskt för båda finaltränarna

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
kaj kekki 2015
Bildtext Cocks chefstränare Kaj Kekki.

Dicken och Cocks har haft mycket olika sätt att förbereda sig för handbollsfinalerna. Över halva Dicken var med mot Österrike medan Cocksspelarna nobbade landslaget, något som irriterade tränaren Kaj Kekki.

björn monnberg 2015.
Bildtext Dickens chefstränare Björn Monnberg.

Handbollens FM-finaler startar på torsdagen då Cocks och Dicken drabbar samman redan för en tredje vår i följd. Semifinalerna avgjordes redan för över två veckor sedan.

Cocksspelarna har haft en ovanligt lång matchpaus medan största delen av Dickentruppen var med landslaget och spelade två EM-kvalmatcher mot Österrike. Helsingforslagets chefstränare Björn Monnberg hade med andra ord inte många spelare med på lagets träningar under förra veckan.

– Vi får se hur bra landskamperna fungerade som förberedelse men inte kan man på något sätt kalla det här för optimalt. Jag har i praktiken varit över en vecka utan laget.

Ser man positivt på saken så kan man tänka sig att två matcher mot tuffare motstånd skulle kunna göra gott för Dicken med tanke på finalerna.

– Killarna spelade riktigt bra i landskamperna och vi hoppas på att kunna ta med den driven därifrån, säger Monnberg.

Benny Broman som gjorde mycket bra ifrån sig mot Österrike är av samma åsikt som tränaren men menar att det var självklart att åka med landslaget.

– För vårt lag var det ju inte den bästa möjliga förberedelsen men roligt är det alltid att spela med landslaget, och en heder.

”Jag har sagt till spelarna att jag inte accepterar det”

Då landslagstruppen mot Österrike publicerades väckte det en del förundran att inga Cocksspelare fanns med i laget. Att många har lidit av skador visste man, men elaka tungor viskade om att Riihimäkilagets chefstränare Kaj Kekki skulle ha haft något med saken att göra.

Det är ändå tvärtom menar Kekki som säger att han var besviken på sina spelare för att de tackade nej till landslaget.

– Som en före detta landslagstränare kan jag inte acceptera det, och jag har sagt det åt mina spelare. Om man är i spelskick ska man vara med. För tillfället ser det ut som om de flesta skulle vara helt kvitt sina skador. Det finns några spelare som jag inte förstår varför det tackade nej till landslaget. Det måste man fråga dem.

Andreas Rönnberg hör till dem som valde att stanna hemma istället för att klä landslagströjan på sig. Stjärnspelaren som lidit av en handledsskada säger att pausen gjorde gott och att han nu närmar sig full form.

– Jag kan inte tala för alla men för min del handlade det om handen. Jag vill inte riskera något. Det är så lite kvar av säsongen att jag hellre spelar bara det som jag måste med Cocks och så får jag hela sommaren för att jobba med handen för att vara i skick nästa säsong.

Välkommet med en ovanlig paus

I Cocks är man vana med att spela mycket då man även haft Europamatcher på programmet. Att man nu fick en lång paus kom ändå lämpligt och avsaknaden av matchkänsla ska inte vara ett problem enligt Rönnberg.

– För oss som haft mycket skador var det bra med en två veckors paus. Vi har kunnat träna och har fått lite mera tid på att komma tillbaka. Det kan förstås vara en nackdel med tanke på finalerna att vi inte spelat match på en tid. Men vi har tränat så bra att jag inte tror att det kommer att ha så stor betydelse.

Hur bra är den egna formen nu?

– Det börjar närma sig 100 %. Handen blir bättre och bättre och det känns som att jag kan börja skjuta mera normalt. Kontakt är det som jag ännu har lite problem med men jag hoppas på att kunna spela så mycket som möjligt i finalerna.

Också långtidsskadade Teemu Tamminen kan vara aktuell för spel i finalerna. På tisdagen var han aktivt med i lagets träningar och på mycket bra humör.

Om han kommer att vara med i laguppställningen på torsdagen vill man ännu inte slå fast.

– Det är läkaren som får bestämma, lyder assisterande tränare Jaakko Horellis korta kommentar.

Diskussion om artikeln