Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Taekwondomästare: Hemma är det kampförbud

Från 2015
Tanja Lujanen vann EM-guld i taekwandoo 2015.
Bildtext Tanja Lujanen vann EM-guld i taekwondo 2015.
Bild: Yle / Ted Urho

Kyrkslättbon Tanja Lujanen fastnade för taekwondo efter att hennes 4-åriga dotter började med grenen. Nu är hon europeisk guldmedaljör.

Det blev totalt nio medaljer för Finland i de europeiska mästerskapen i ITF taekwondo som avslutades i Andria, Italien i söndags. Två guldmedaljer står Tanja Lujanen för.

- Det känns jättebra, till och med otroligt! Det är första gången jag deltar i de europeiska mästerskapen, säger hon.

Lujanen vann i två kategorier, mönster och sparring. Alla resultat hittar du här.

Slumpen förde till taekwondo

Till en början var jag skeptisk och undrade om taekwondo är tillräckligt fartfyllt för mig. Men min man uppmuntrade mig att fortsätta och ganska snabbt var jag fast.

Det var då äldsta dottern som 4-åring började med taekwondo som Lujanen själv också blev nyfiken.

- Det kom en lapp hem med dottern där det stod att mamma också är välkommen att prova på grenen.

- Till en början var jag skeptisk och undrade om taekwondo är tillräckligt fartfyllt för mig. Men min man uppmuntrade mig att fortsätta och ganska snabbt var jag fast.

Idag tränar hela familjen Lujanen taekwondo i ITF Masala ry. Det blir en del kamper sinsemellan - men bara i träningssyfte. I synnerhet den yngsta dottern är ivrig på sparring, det vill säga kamp.

- Hemma är det kampförbud. Döttrarna är ganska duktiga på att lämna taekwondon i träningslokalen. När det blir gräl knips de istället, skrattar hon.

Lite svenska i Kyrkslätt

Tanja Lujanen från Kyrkslätt tog två guld i taekwondo-EM.
Bildtext Tanja Lujanen tog hem två guld.
Bild: Privat

Tanja Lujanen är uppvuxen i Kyrkslätt. Själv är hon finskspråkig men kommer i kontakt med svenskan regelbundet. Det är ändå inte lika mycket idag som det var under barndomen.

- Då spelade jag fotboll och halva laget bestod av svenskspråkiga barn. Idag blir det mera sällan. Visst hör man en del till exempel på taekwondoläger då vi har deltagare från Raseborg, men de talar främst finska med mig, säger hon.

- Ibland säger jag att de ska tala svenska med mig, för jag förstår ju och de förstår om jag talar finska tillbaka. Några ord på svenska klarar jag också av vid behov. Man borde kanske försöka tala svenska oftare.