Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Alkoholförsäljning på strand får nej i Helsingfors - men ja i Esbo

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 05:16.
Badstrand. Sandudd?
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Ett strandcafé i Kallvik i Nordsjö i Helsingfors får inte sälja öl, cider och vin. I Esbo är det däremot okej att strandcaféer säljer alkohol.

Om det i konkurrensutsättningen hade varit tal om alkoholförsäljning, skulle hyran ha varit högre

Turo Saarinen, Idrottsverket

- Förra året var det många turister från Centraleuropa som frågade om vi säljer alkohol och därför tänkte jag göra det den här sommaren, säger Timo Taipale vid Kallviks Beach Cafe till Yle Huvudstadsregionen.

Taipales ansökan om utskänkningstillstånd får ändå nej av Helsingfors stad. Staden motiverar det med att stranden också är till för barnfamiljer och dessutom strider alkoholförsäljningen mot stadens program om ansvarsfull användning av alkohol.

- För det första hyr de utrymmet för kioskverksamhet, och vi anser att det inte innefattar utskänkningstillstånd. Om det i konkurrensutsättningen hade varit tal om alkoholförsäljning, skulle hyran ha varit högre, säger avdelningschef Turo Saarinen på Idrottsverket.

"Badgästerna tar med egen alkohol"

Det är inte ovanligt att badgäster tar med sig egna flaskor som sedan leder till nedskräpning.

Timo Taipale

I motiveringarna lyfter Helsingfors stad också fram att alkoholservering i närheten av stranden ökar antalet farosituationer och gör att besökare dricker så mycket att de inte kan simma.

Taipale är inte överraskad, men besviken för att hans ansökan inte godkändes.

- Beskedet var en liten besvikelse. Jag planerade sälja öl, cider och vin. Det handlar om så kallade B-rättigheter. Priset skulle ha varit så högt att det inte hade lockat dem som bara vill dricka.

Taipale påpekar att många dessutom brukar ta med egen alkohol till stranden.

- Det är inte ovanligt att badgäster tar med sig egna flaskor som sedan leder till nedskräpning. Jag anser att det vore bättre om alkoholserveringen begränsades till ett visst område på stranden.

Strandvakterna ingriper om badgästerna super

På Idrottsverket undrar Turo Saarinen om det verkligen kan stämma att så många dricker på stranden.

- Stranden övervakas, strandvakterna ingriper om det dricks alkohol på stranden. Där super badgästerna inte, säger avdelningsched Turo Saarinen.

I Esbo gäller andra regler för alkoholförsäljningen vid stranden. Till exempel har Mellstens café i Gäddvik A-rättigheter.