Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Måsen har landat på Karelia

Från 2015
Uppdaterad 06.05.2015 17:15.
Kati Outinen och Tove Qvickström spelar Tjechovs Måsen
Bildtext Kati Outinen och Tove Qvickström spelar Tjechovs Måsen
Bild: Yle/Monica Slotte

Ozonteatern och Teater Mars gästspelar med sin Tjechov-produktion på kulturhuset Karelia. De sista föreställningarna av Måsen ges i Ekenäs 6-8 maj.

Föreställningen Måsen är ett samarbete mellan Ozonteatern och Teater Mars. Den har hittills spelats på Universum-scenen i Betaniakyrkan i Helsingfors.

Mindre rum

Åsa Salvesen svarar för regin av elva skådespelare i olika åldrar som nu ska rymmas in på en avsevärt mindre scen. Det är en intressant utmaning, säger skådespelarna Tove Qvickström och Kati Outinen.

- Vi är ju vana med de långa avstånden i scenutrymmet i Helsingfors, nu blir det att tänka om och pröva sig fram. Men det behöver inte nödvändigtvis vara en negativ sak.

Måsen av Anton Tjechov har spelats tolv gånger och de tre föreställningar som ges på kulturhuset Karelia i Ekenäs är produktionens sista. Skådespelarna är med andra ord redan varma i kläderna och rollerna.

Spela man

Kati Outinen spelar den sjuklige Sorin, bror till den stora skådespelerskan Arkadina.

- Då regissören Åsa Salvesen ringde mig tänkte jag efter i tre minuter och sade sedan ja, jag vill vara med. Tänk, att få spela man. Mansroller är oftast intressantare än kvinnoroller och har mera av en filosofisk ram. Min karaktär Sorin är den enda som inte är kär i någon annan, han är kär i livet.

Outinen beskriver hur hon närmade sig rollen via det fysiska, hur en människa med många krämpor rör sig.

Att spela på svenska ser hon som en intressant och rolig utmaning som lyckats tack vare den fina ensemblen.

- Det här är min språkskola. Då vi inledde repetionerna och började med att improvisera frågade jag mig hur det skulle gå, det här arbetet är så tätt förbundet med språket. Men jag har gått in en annan väg, berättar Outinen.

Mörker och flykt

Tove Qvickström spelar Maria. Hon berättar att hon har fått jobba med att hitta den unga flickan "Masja" i sin gestaltning, åldern sitter inte bara i kläderna, som i hennes fall är svarta.

- Hon är olyckligt kär, närmast manisk och ser inte det goda hon har precis framför sig. Det tycker jag är någonnting vi allmänt taget kan reflektera över, det att vi så lätt längtar bort och tror att livet är bättre någon annanstans, funderar Qvickström.

Hon är speciellt glad över att få samarbeta med skådespelare i olika åldrar. På scen finns både praktikanter och pensionärer.

Måsen spelas på kulturhuset Karelia i Ekenäs 6-8 maj kl.19.