Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Potatisscones med smörstekta kantareller

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2022 11:46.
Potatisscones med kantareller
Bildtext Potatisscones med kantareller
Bild: Yle/Åsa Svarvar

På hösten skall man njuta av det som skogen och havet bjuder på. Stanna till på en sandstrand och tillred potatisscones med smörstekta kantareller över öppen eld. Fungerar utmärkt som en måltid i sig, men är även lämplig som förrätt.

Potatisscones med smörstekta kantareller

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 60 gram (g) potatis
  • 1 deciliter (dl) vetemjöl
  • 1 milliliter (ml) bakpulver - 1 kryddmått (krm)
  • 0.3 deciliter (dl) mjölk
  • kantareller - rikligt
  • smör
  • 1 milliliter (ml) salt - 1 kryddmått (krm)

Instruktioner

UTRUSTNING:

1-2 stekpannor
öppen eld eller fältkök

TIPS!

Förbered utflykten genom att koka potatisen hemma!

INSTRUKTIONER:

1. Koka potatisen, skala och låt svalna.
2. Mosa potatisen, blanda i de torra ingredienserna
3. Blanda i mjölk, lite i taget, till lämplig konsistens
4. Knåda ihop degen tills den blir smidig
5. Dela upp degen i exempelvis fyra delar, forma delarna till bollar och tryck ut dem till kakor, ungefär ½ cm tjocka
6. Stek ca 4 minuter per sida i rikligt med smör
7. Stek kantarellerna i rikligt med smör
8. Servera sconesen varma med smörfrästa kantareller

TIPS PÅ DRICKA:

torrt vitt vin (Sanvigilio Valdadige Chardonnay)

Potatisscones passar utmäkt som förrätt, och huvudrätten kan mycket väl bestå av gädda i lergryta på en bädd av vårlök och sparris.