Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bli vikingexpert på tre minuter

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Deltagare i en vikingfestival i Spanien.
Bildtext Den hornprydda hjälmen är en myt.

Skådespelarna Jasper Pääkkönen och Peter Franzen har fått stora roller i det historiska dramat Vikings. Men vad vet vi egentligen om våra fornnordiska vänner?

Repetera här, för snart tror alla att vi är vikingexperter eftersom Halfdan the Black och kung Harald Finehair spelas av finländare.

The basics

Vi snackar skandinavisk järnålder, kring 800–1050 efter vår tideräknings början. I Finland fanns till mångas stora besvikelse antagligen inga vikingar. En enda runsten lär ha hittats i havet utanför Kimito, men den trillade antagligen ur vikingaskeppet av misstag.

Vikingarna var egentligen inget folkslag, utan ordet antas betyda ungefär sjörövare. Ordet sägs betyda "från viken" – vikingarna kunde dyka upp vid vikar och fjordar när man minst anade det.

Illustration av viking och runsten.
Bildtext Runstenar är vanliga i Skandinavien.

Befolkningen ökade och man lärde sig bygga båtar. Vikingarna var krigare som åkte på plundringsresor till Europa för att erövra.

Prydligare än vi tror

Vikingarnas dåliga rykte som smutsiga vildingar lär ha sitt ursprung i katolsk propaganda.

Kammar, skedar och andra skönhetsattiraljer finns som bevis på att vikingarna var riktigt prydliga av sig.

Och den där hjälmen ...

Du ägde säkert också en sådan där plasthjälm med horn i din barndom och viftade med svärdet och skrek "raaaah"? Ledsen, men du har blivit lurad – hjälmen är en seglivad myt. Vikingarna gick barhuvade, eller enklare konstruktion av läder och metall.

Myten om den ståtliga hjälmen uppstod då makten ville rentvå deras rykte under drottning Victorias tid som härskare av Storbritannien.

Den rödhåriga, ruggiga bilden många har av vikingarna är heller inte riktigt sann. De flesta vikingar var nämligen blonda eller brunhåriga.

Rödhårig viking.
Bildtext Vikingarna var kanske inte så ovårdade som vi tror.

Gudar som du och jag

Vikingarnas gudar och gudinnor var lite som du och jag – mänskliga. Den ena var lite lat, den andra hade kärlekstrubbel. Oden var mäktig och relativt övermänsklig med krig och kärlek som expertis. Tor var inte den vassaste kniven i lådan trots att han var mycket stark. Fruktbarhetens gud Frej beskrivs ofta som den generösa typen.

Inga lättsamma typer

Gudarna bodde enligt nordisk mytologi i i Asgård, högst uppe i det stora trädet Yggdrasi. Vikingarnas framtidsutsikterna var inte särskilt hoppfulla: världens undergång, Ragnarök, var att vänta i det bittra slutet.

Källor: Sajten Livescience, Rosala vikingcenter, Valhall och Wikipedia.