Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gädda med pepparrot i lergryta

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2022 11:48.
Stekt gädda
Bildtext Lergrytan sprack, så vi stekte gäddan istället
Bild: Yle/Åsa Svarvar

En lergryta hör inte till standardutrustningen då man rör sig i naturen, men ibland är det värt att bära lite extra vikt. Gädda och pepparrot fungerar utmärkt tillsammans, och om man låter smakerna gifta sig i en lergryta blir även du själv imponerad.

Gädda med pepparrot i lergryta

Mängd: 2 personer

Tillagningstid: 75 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 400 gram (g) gäddfilé - renskuren och fjällad
  • 1 bunt sparris
  • 2 vårlök
  • 2 matsked (msk) fiskfond
  • 1 deciliter (dl) crème fraîche
  • 2 deciliter (dl) grädde
  • pepparrot - färsk
  • potatis - gärna färskpotatis om säsongen tillåter
  • salt
  • peppar

Instruktioner

UTRUSTNING:

lergryta
öppen eld
kastrull
fältkök

INSTRUKTIONER:

1. Blötlägg lergrytan i minst 15 minuter
2. Skär vårlöken på längden och dela sparrisen
3. Lägg sparris och vårlök i botten på lergrytan
4. Lägg gäddan ovanpå med skinnsidan uppåt
5. Salta och peppra. Strö över nyriven pepparrot
6. Blanda creme fraiche, grädden och fiskfonden, häll över fisken
7. Lägg locket på lergrytan och lägg grytan på kolbädden
8. Tillagningen kan ta upp till en timme
9. Tillsätt mer pepparrot vid servering om så önskas
10. Servera med kokt potatis

TIPS PÅ DRICKA:

torrt vitt vin (Sanvigilio Valdadige Chardonnay)

Rätten är utmärkt som huvudrätt, till förrätt kan du göra potatisscones med smörstekta kantareller