Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pellinge sjuder av aktivitet och företagsamhet

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 06:58.
bilfärja i skärgården
Bildtext Pellingefärjan. (arkivbild)
Bild: YLE / Hanna Othman

På Pellinge i Borgå skärgård är mycket på gång just nu. Snart är högsäsongen, nämligen sommaren, här och företagen kompletterar varandra.

Benitas café öppnar minigolfbana i maj, Söderby-Boden förbereder sig inför sommaren, Pellinge kursgård har nya, idérika företagare och fiskare Martin Tillman öppnar så småningom en ny fiskrestaurang – bara för att nämna några exempel.

Erika Englund på Söderby-Boden på Pellinge i Borgå.
Bildtext Erika Englund.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Yle Östnyland hälsar på i Söderby-Boden. Där går man igenom sortimentet, ordnar upp i hyllorna och planerar sommarens evenemang.

– Så småningom börjar vi förbereda oss på att vi kommer att vara flera som jobbar här, säger butiksinnehavare Erika Englund.

– Det är så enkelt att vara ensam här på vintern och råda över allt, men på sommaren måste man kunna hitta saker och ting och vara flera här.

Företagare samarbetar kring evenemang

Under sommaren väntas bekanta evenemang, som sommaröppningen den 6 juni i samarbete med Gunnel Englund som börjar med gårdsförsäljning och barnens dag den 28 i samarbete med Benitas café.

Nytt för i år är en byadag i Söderby den 19 juli. Då är bland annat flera av de gamla gårdarna och Nybondas trädgård med.

– Det blir någon form av loppmarknad, pop up-restaurang … Vad man nu kan hitta på i en by. Kanske lite parkgymnastik … Jag vet inte, vi får se.

Omsättningen ökar på sommaren

Sommaren är som väntat högsäsong för Söderby-Boden. De tre sommarmånaderna utgör grovt sagt hälften av butikens omsättning.

Englund säger att betoningen på sommarsäsongen är tydlig. Även om butiken försöker betjäna kunderna så bra som möjligt också vintertid lägger man in lite extra krut på sommaren.

– Men samtidigt är vi en eller två personer här på vintern, och tre eller fyra på sommaren. Kostnaderna stiger då omsättningen ökar.

Tillman utvidgar restaurangverksamheten

Fiskare Martin Tillman på Pellinge i Borgå.
Bildtext Martin Tillman.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Fiskare Martin Tillman har en beställningsrestaurang på den egna gården redan från tidigare. Där erbjuder han också fiskeresor och övernattning.

Redan för tretton år sedan försökte han köpa Lill-Pellinge gamla skola som stängde på 1960-talet.

Då blev drömmen om att utvidga restaurangverksamheten inte verklighet, men han har nu fått köpa skolbyggnaden. Den nya restaurangen torde bli klar i höst.

– Min son blir färdig kock nu i vår och behöver ett jobb, så tidpunkten var lämplig. På skolan blir dessutom övernattningsmöjligheterna bättre, säger Tillman.

Traditionell fiskrestaurang

Han hade siktet inställt på den gamla skolan främst för att det är så dyrt att bygga nytt i dagens läge.

Att renovera skolbyggnaden, som fortfarande är i gott skick, borde vara ett billigare alternativ.

– Restaurangkonceptet blir det samma som här, alltså en beställningsrestaurang.

– På sommaren kunde det kanske gå att ha en vanlig restaurang, men då måste man också ha mer personal.

Företagarna kompletterar varandra

Mycket händer på Pellinge, både under sommaren och under resten av året.

Tillman säger att det inte påverkar hans verksamhet nämnvärt. Någon turistboom ser Pellinge aldrig, även om det är något fler som besöker ön på sommaren och tack vare det mångsidiga utbudet på ön.

– Alla företag och verksamhet kompletterar varandra så att helheten blir tillräckligt stor. Det är ju det som krävs.

– Om det bara finns en liten verksamhet någonstans är det svårt att få folk hit, men om det blir en stor massa som kommer är det ju bättre för alla.