Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1988

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Celine Dion vann Eurovisionen år 1988 för Schweiz.
Bildtext Celine Dion vann Eurovisionen år 1988 för Schweiz.
Bild: EBU

Sveriges Tommy Körberg var i gott sällskap då både Céline Dion och Lara Fabian också tävlade i Eurovisionen.

Johnny Logan fick inleda showen med att sjunga sin vinnarlåt Hold me now. Det var tredje gången som Irland stod värd och tävlingen arrangerades i Dublin.

Sverige var lite av en förhandsfavorit inför tävlingen men slutade på tolfte plats. Tommy Körberg var tillbaka på Eurovisionsscenen efter en paus på nitton år men hade blivit sjuk precis innan tävlingen. Han sjöng ändå bidraget Stad i ljus utan problem.

Kanske var det förbannelsen som ligger över att sjunga som andra i finalen som slog till. Ingen har någonsin ännu vunnit efter att ha uppträtt som andra.

Tyskland tävlade med mor- och dotterduon Maxi och Chris Garden. Det var första gången som en sådan kombination sågs i tävlingen men Västtyskland slutade på fjortonde plats. Finlands Boulevard med Nauravat silmät muistetaan kom näst sist med tre poäng.

Luxemburg hade den här gången valt belgiska Lara Fabian som sin representant. Den artonåriga Fabian var fortfarande relativt okänd då hon deltog i tävlingen, det stora internationella genombrottet kom i början av 1990-talet. Låten Croire kom på fjärde plats i Eurovisionen.

Schweiz representerades av Céline Dion och låten Ne partez pas san moi (ungefär Gå inte utan mig). Schweizarna var först inte helt glada över att den kanadensiska sångaren skulle representera dem, men hon vann dem till sin sida med sångrösten som redan då var i världsklass.

År 1988 var Céline Dion nitton år gammal men hade redan sjungit professionellt i flera år. Hon segrade över Storbritanniens Scott Fitzgerald med endast ett poäng.

I likhet med Lara Fabian så krävde också Céline Dions karriär ännu några år för att mogna, men idag är hon känd som en av de bästa sångarna i världen. Uppmärksamheten hon fick efter att ha vunnit Eurovisionen hjälpte säkert på vägen.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.