Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spännande val pågår i Storbritannien

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 15:31.
Yle Nyheter TV-nytt: Daniel Olin från Hammersmith - Spela upp på Arenan

Dörrarna har öppnats till de 50 000 vallokalerna runtom i Storbritannien. Drygt 50 miljoner britter kommer säga sitt i ett val som sedan länge har förutspåtts bli en riktig rysare.

De sista opinionssiffrorna från onsdag kväll visar att ingenting är avgjort förrän vallokalerna stänger vid midnatt finsk tid.

Yle Nyheter TV-nytt: Cameron röstade i valet - Spela upp på Arenan

Konservativa Tories med den sittande premiärministern David Cameron i spetsen ligger precis jämsides med arbetarpartiet Labour med ett väljarstöd på runt 34 procent.

Labour förlorade valet för fem år sedan men hoppas nu på revansch då partiledaren Ed Milibands popularitet ökat. Klart är att inget av de två stora partierna kommer få egen majoritet i parlamentet.

Yle Nyheter TV-nytt: Labourledaren Miliband röstade - Spela upp på Arenan

De små partierna kämpar sig fram

Storbritannien har majoritetsval och den som får flest röster i en valkrets tar hem allt. Det betyder att de mindre partierna har det betydligt svårare att komma in i underhuset än de största.

Liberaldemokraterna väntas få ett väljarstöd på knappt 10 procent, De gröna 4 procent och Självständighetspartiet UKIP 12 procent.

Debatten inför har bland annat kretsat kring Storbritanniens medlemskap i EU, landets skuldsättning, invandring och Skottland.

650 platser i parlamentets underhus står på spel. Det slutgiltiga resultatet kommer att klarna på fredag eftermiddag.

Utöver parlamentsvalet hålls det också lokala val och borgmästarval på flera orter.