Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya farleder välkomnar båtturisterna

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 12:15.
Sjömärken i skärgården.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/ Nora Engström

På andra sidan Kvarken, vid svenska Höga kusten finns det tio gånger fler båtturister än i den österbottniska skärgården. För att båtfolket ska ha lättare att ta sig fram muddras nu farlederna mellan Kristinestad och Karleby inom projektet Solrutten.

John Erickson.
Bildtext John Erickson.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

En modern långfärdssegelbåt har ett köldjup på mellan 180 och 230 centimeter i snitt och masten kan vara upp till 20 meter hög.

260 kilos tyngd och 100 mms remmare på väg ner i sjön i Norrströmmen, Bergö.
Bild: John Erickson

- Framför allt vill vi få farleder som är tillräckligt djupa för att långfärdsbåtarna når ända fram till bryggan, säger John Erickson från Vasa segelförening.

Remmartyngder på Bergö hösten 2013.
Bild: John Erickson

Farlederna hinner med på nya sjökortet

Arbetsbåten vid Kristinestads segelförening sommaren 2014.
Bild: John Erickson

Muddringsarbetet inleddes redan 2008. I höstas muddrades bland annat farleden in till Rönnskär och till Replot båthamn. Just nu placeras ett hundratal remmare ut utanför Bergö. Enligt planerna ska farleden ut till Jannes saloon och Strömsöleden i Vasa muddras i sommar. I planeringsstadiet finns också muddringar i Larsmo, Korsnäs och eventuellt Malax i höst. De farleder som muddras ännu i höst hinner med på det nya sjökortet som kommer ut sommaren 2016.

Stort intresse

Den största delen av budgeten kommer från EU:s landsbyggdsfond, för byggande av turistleder, och finska staten. Elva österbottniska kommuner är med i projektet.

- Dessutom är otaliga små föreningar och företag med och finansierar farledsprojektet. Intresset för projektet har varit överraskande stort, säger Erickson.

Farlederna mellan Kristinestad och Karleby muddras

1:40