Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Träffa kärleken på teatern

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 15:50.
Dates är en relationskomedi på Svenska Teatern
Bildtext Sophia Heikkilä och Niklas Åkerfelt spelar i Svenska Teaterns pjäs Dates.
Bild: Cata Portin

Alla går vi omkring och drömmer om den stora kärleken. Vissa möter den redan i unga år medan andra får harva runt i relationsdjungeln en längre tid innan de hittar den rätte. Sedan finns det de som aldrig träffat en lämplig partner vid mjölkhyllan i butiken, på jobbet eller ute på krogrundan och då kan det vara dags att testa alternativa metoder för att få till en fullträff på kärlekens piltavla.

I dagens värld är det lyckligtvis få som höjer på ögonbrynen om en bekant berättar att hen nätdejtar eller använder sig av någon dejtingapplikation för att utöka sin bekantskapskrets och möjligtvis också hitta den stora kärleken. Vill man hellre träffa nya människor öga mot öga kan s.k. snabbdejtning vara ett sätt - och gillar man teater kan man nu även kombinera dessa två.

Snabbdejta på teatern

Svenska Teatern i Helsingfors satsar i maj 2015 på ett koncept i vilket man både vill bjuda på en kulturupplevelse och förhoppningsvis även skapa nya bekantskaper för publiken. Efter pjäsen, som lämpligt nog handlar om en första dejt mellan två människor, får publiken möjlighet att snabbdejta varandra.

Manusförfattaren till komedipjäserna Dates John Lundsten, skådespelerskan Sophia Heikkilä och dramaturgen Linnea Stara är alla involverade i denna nya produktion som i bästa fall i det långa loppet leder till nya finlandssvenska skattebetalare.

Linnea Stara, Sophia Heikkilä, John Lundsten
Bildtext Fr.v. Linnea Stara, Sophia Heikkilä och John Lundsten.
Bild: Yle / Hannah Norrena

- Idén kom från att vi på Svenska Teatern har talat mycket om hur vi kan erbjuda deltagande upplevelser för publiken och det här är ett sätt. Det finns många tankar bakom projektet, delvis ville vi beställa nya pjäser och eftersom det inte är särskilt lätt att hitta publik till ny dramatik ville vi pröva en ny form och på så sätt få nya manusförfattare att bli uppmärksammade.

John Lundsten som skrivit komedipjäserna Dates har tidigare främst gjort sig ett namn i TV-branschen med program som Putous, Pasila, Napamiehet och Salatut elämät på sitt CV. Möjligheten att skriva för teatern tog han emot med öppna armar.

- Jag var jätteglad att få skriva något för teatern för jag har tidigare bara skrivit för TV och dejting är dessutom ett spännande tema. Det handlar bl.a. om Tinder och hur människor i den virtuella världen sätter ut bilder på sig själva som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Förändra ditt liv på 5 minuter

Sophia Heikkilä är skådespelare och trots att hon är fåordig om själva handlingen i pjäserna avslöjar hon att det handlar om en första dejt mellan två människor i Helsingfors och hur den kan gå till. Trots att hon personligen inte längre är inne i dejtingdjungeln beskriver hon hur snabbdejtningen på teatern kommer att gå till i praktiken.

Dates är en relationskomedi på Svenska Teatern
Bildtext Cecilia Paul spelar i Svenska Teaterns pjäs Dates.
Bild: Cata Portin

- Vi har 40 platser, 20 för kvinnor och 20 för män. Efter pjäsen får var och en publiken träffa varandra i ca. 5 minuter innan man flyttar ett steg vidare till nästa. Fattar man tycke för någon kan man sedan be kontaktuppgifter av teatern.

Är man intresserad av att träffa nya människor behöver man inte vara orolig för att inte platsa in i sällskapet. Olika föreställningar är för olika åldrar.

- Vi har tre ålderskategorier, 25-35, 35-50, 50+, och sen ordnar vi också två HBTQ-kvällar, en för män och en för kvinnor. Man måste förhandsanmäla sig så vi kan se till att det finns ungefär lika många män och kvinnor. Man kan komma hit och snabbdejta först och hittar man någon spännande människa kan man se den andra pjäsen veckan därpå och sedan om ett år eller två komma på barnföreställning, haha.

John Lundsten, Sophia Heikkilä och Linnea Stara gästade Lördax på Radio Vega 2 maj 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Mer om ämnet på Yle Arenan