Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Föräldrar i Nykarleby ogillar skolstängning

Från 2015
Uppdaterad 19.05.2015 15:18.
Blir Normens skola Nykarlebys förvaltningshus?
Bildtext In till Nykarleby centrum med byeleverna
Bild: YLE/Patrik Enlund

I Nykarleby centrum skall en ny skola, Residensskolan byggas för att ersätta Normens skola. Den skolan skall ge plats för eleverna från Ytterjeppo och Kovjoki-Markby. De här planerna har fått fart på föräldrarna till barnen i de berörda skolorna.

Planerna på en stängning av skolorna kom fram i offentligheten i höstas den första gången. Hem och skola föreningarna har aktiverat sig både i Ytterjeppo och i Kovjoki-Markby.

Ett konkret och närliggande hot är den planerade sänkningen av timresursen redan inför nästa läsår. Den sänkningen ville föräldrarna också stoppa men det lyckades inte i bildningsnämnden på onsdagens möte.

- Jag tror inte att vi stillatigande lägger oss ner och väntar på att skolan stängs, säger Marina Ek-Bäck från Hem och Skola föreningen i Kovjoki-Markby skola i en kommentar till bildningens beslut.

Tvivel på ekonomin i en nedläggning

De utredningar som gjorts visar att Nykarleby kunde spara 380 000 euro på att lägga ner två byskolor och istället skjutsa in eleverna till Nykarleby centrum.

- I det här läget tvivlar jag på att inbesparingarna blir så stora som arbetsgruppen kommit fram till, jag vill se fakta och tillförlitliga utredningar innan jag tar ställning till om det är bra eller inte , säger Marina Ek-Bäck.

Lång skolväg för vissa barn

Stadsstyrelseledamoten Greta Näs (SFP) i Nykarleby ifrågasätter det vettiga i att ha två byskolor så nära centrum. Hon får mothugg på den punkten.

- Då skall man beakta den här geografin, de barn i Markby som har den längsta skolvägen hamnar att sitta i bussen cirka 45 minuter en väg för att komma till centrumskolan i Nykarleby centrum, säger Marina Ek-Bäck.

Marina Ek-Bäck kommenterar den planerade stängningen av Kovjoki-Markby skola

Programmet är inte längre tillgängligt