Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esboföretagares mål: 200 sommarjobb åt unga

Från 2015
Jukka Niemelä ska hjälpa upp till 200 unga att skaffa sommarjobb i Esbo.
Bildtext När Jukka Niemelä var 16 år gick han bara in till ett företag och frågade om jobb - och fick det. Idag är det svårare för ungdomar, säger han.
Bild: Yle / Ted Urho

Är din tonåring ännu utan sommarjobb? I Esbo vill företagaren Jukka Niemelä se till att 200 unga i ålder 15-17 sysselsätts för sommaren.

Konceptet pågår redan framgångsrikt i Sodankylä och Rovaniemi på företagarkollegan Heidi Alariestas initiativ. Niemelä har själv två tonåringar och valde då att hjälpa dem att få jobb.

- Då beslöt jag att jag kunde göra det samma för mina barns vänner. Om det lyckades i Rovaniemi så kan det lyckas här. Som entreprenör vet jag att allt är möjligt, säger han.

Niemelä är koordinator för KesäduuniEspoo och målet är att ge 200 unga jobb.

Rasta hundar och inventera lager

Till en början är det frågan om 20 anställningar. I Rovaniemi har ungdomarna bland annat fått jobba med att rasta hundar och undervisa pensionärer i hur man använder läsplattor. I Esbo kan det bli frågan om att städa lager och inventera.

Själv inledde Niemelä sitt sommarjobbande med trädgårdsskötsel på ett byggföretag.

Jag skulle inte säga att dagens unga är mer okunniga än tidigare. Men det är ett faktum att det finns färre så kallade fysiska jobb och fler jobb som kräver utbildning.

― Jukka Niemelä

- Jag var 16 och gick bara in och frågade om de hade jobb, vilket de hade. Så kan man göra idag också, men det är inte lika lätt.

Niemelä håller med om att det är svårare för unga att få jobb idag än det var förr. I Finland är det dyrt att anställa och ännu dyrare blir det om den anställda måste skolas in i jobbet. Företagen vill hellre ha anställda med utbildning och erfarenhet.

- Ett led i att locka företagare att anställa unga är ett större samarbete med skolorna, säger Niemelä.

Praktisk kunskap

Inför sommarjobbet ordnas ett infotillfälle för de unga. Dels handlar det om att höra vilka slags jobb de skulle vilja ha, men tillfället är också till för att introducera ungdomarna i arbetslivets spelregler.

- Vi lär dem vad det innebär att vara anställd. Hur ska man rapportera arbetstider, när och hur långa pauser kan man ta och vad händer om man blir sjuk?

- Jag skulle inte säga att dagens unga är mer okunniga än tidigare. Men det är ett faktum att det finns färre så kallade fysiska jobb och fler jobb som kräver utbildning. Unga i åldern 15-17 har ingen eller lite utbildning, säger han.

Ansökningstiden för KesäduuniEspoo går ut 8.5.

Mer om ämnet på Yle Arenan