Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

NTM-centralen backar om vägstädning

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 16:16.
Ölförpackning på gräsmatta.
Bildtext Skräp. Arkivbild.

Det är inte förbjudet att ordna städtalko vid vägdikena även om ansvarspersonen inte har gått kurs i vägskydd. NTM-centralen backar nu i den heta frågan.

Förra veckan blev det stort ståhej kring reglerna för de som vill ordna städtalko längs de statliga vägarna. Nu backar NTM-centralen. Arrangören behöver inte ha gått en 200 euros kurs i vägskydd.

- Det har skett ett missförstånd här, säger Anders Östergård, direktör för trafik och infrastruktur vid södra Österbottens NTM-central.

- Om frivilliga privatpersoner bestämmer sig för att gå längs vägarna och plocka skräp behövs inget tillstånd. Det här är ju en del av allemansrätten, fortsätter Östergård.

Tjänsteman gav fel besked

Vad var det då som gjorde att det gick fel när en förening i Norra Vallgrund ville ordna städtalko och tog kontakt med NTM-centralen för att fråga vad som gällde? Enligt Anders Östergård gav tjänstemannen fel besked.

- Han glömde att direktivet, som han använde sig av, enbart gäller för oss som arbetsgivare och för våra entreprenörer som arbetsgivare. När vi beställer städarbete, till exempel från någon förening, då är vi ansvariga eftersom vi har skickat dit dem.

Få människor på plats

Till en del berodde missförståndet på att det var tunnsått med folk på NTM-centralen vid tillfället.

- Veckan innan första maj är det mycket folk på semester. Det är ganska glest befolkat här då, så kontrollen är inte så himla bra just då, säger Anders Östergård.

Hur ser då NTM-centralen på att frivilliga krafter städar längs de statliga vägarna?

- Det är absolut en positiv sak. Det är ingen annan som städar där så det blir ogjort ifall frivilliga krafter inte gör det.

Det är till och med så att ni bejublar det?

- Ja, till och med det.

Artikeln har uppdaterats med en intervju den 7.5 klockan 14:48.

Läs också:

Betala 200 euro för att få plocka skräp längs vägarna

Riksdagsmän kritiserar regler för städtalko