Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland begränsar spionsamarbete med NSA

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 15:43.
Mobiltelefon
Bild: Yle

Den tyska underrättelsetjänsten BND har kraftigt begränsat sitt samarbete med USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA, efter avslöjanden om USA:s omfattande avlyssning av europeiska allierade och företag.

Tyska medier uppger att BND (Bundesnachrichtendienst) sedan den här veckan har delat med sig endast sådan information som man har fått via fax- eller telefonuppgifter.

BND kräver numera att amerikanerna ger en detaljerad motivering till varje enskild begäran om information som har plockats upp via internet, något som NSA sällan har gjort.

- Detta är definitivt ett dramatiskt steg, säger parlamentsledamoten Konstantin von Notz som representerar De gröna.

120 BND-anställda har samarbetat med experter från NSA vid ett spioncentrum i Bayern.

Enligt tyska medier har BND och NSA inte spionerat bara på kriminella och misstänkta terrorister, utan också på bland andra Frankrikes president, EU-kommissionen och bolaget Airbus group.

Den tyska regeringen har kritiserats för samarbetet och för att den har vägrat att ge ut en detaljerad lista över de mål som NSA har begärt information om av tyskarna.

Tvisten om BND:s samarbete med NSA har också ansträngt relationerna mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna i regeringen.