"En regering utan SFP kan försvaga svenskan"
SFP-politiker tror att svenskan glöms bort om SFP inte sitter med i den kommande regeringen. SFP har varit regeringsmedlem sedan 1979.
- Det är avgörande att SFP sitter med i regeringen. Det finns ingen annan som skriver in svenska som en skild punkt i regeringsprogrammen, säger SFP:s tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.
Det är avgörande att SFP sitter med i regeringen
Ulla-Maj Wideroos
Hon påpekar att Sannfinländarna i sitt svar till regeringssonderaren Juha Sipilä (C) har sagt att de vill göra skolsvenskan frivillig och att SFP inte skulle gå med på det.
- Det återstår att se om Centern lägger sig för Sannfinländarnas krav om SFP inte är med i regeringen.
Ingen bryr sig om svenskan
Wideroos tidigare kollega riksdagsledmot Mikaela Nylander tror att svenskan glöms bort om SFP inte sitter med i regeringen.
- Ofta är det SFP som tar initiativ till språkliga formuleringar. Det behöver inte gälla stora reformer utan kan också vara vanlig lagstiftning, där övriga partier inte har tänkt på att det finns en språklig aspekt där vi måste trygga svenskan, säger Nylander.
Hon får medhåll av SFP:s tidigare partisekreterare Ulla Achrén.
- Det sitter i SFP:s ryggmärg att bevaka svenskan.
Det sitter i SFP:s ryggmärg att bevaka svenskan
Ulla Achrén, tidigare partisekreterare
Mikaela Nylander säger att de andra partierna hittills inte motsatt sig att SFP tar in språkliga aspekter, men att det måste finnas någon som påtalar behovet för det.
Inte populistiskt men kritiskt
Om SFP inte sitter med i nästa regering är det för första gången på nästan fyrtio år. Varken Wideroos, Achrén eller Nylander tror att SFP skulle bedriva populistisk politik.
- Jag tror vi kommer att bedriva konstruktivt samarbete men också kritik, säger Mikaela Nylander.
Ulla-Maj Wideroos säger att SFP har en hel del att lära sig om hur man bedriver oppositionspolitik, men att partiet i de flesta frågor säker skulle hålla med regeringen. Exempelvis när det kommer till ekonomisk politik.