Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturhuvudstadsåret en vändpunkt för Mons

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 21:29.
Utsikten från Mons barocka klockstapel Beffroi mot Grand Place.
Bildtext Utsikten från Mons barocka klockstapel Beffroi mot Grand Place.
Bild: Albert Ehrnrooth

För inte så länge sedan skulle jag nog inte ha rekommenderat en kulturutflykt till Mons som ligger nära den franska gränsen i Vallonien. Men sedan huvudorten i den belgiska provinsen Hainaut blev europeisk huvudstad har det skett stora förändringar.

Mons är huvudorten i landskapet Borinage som fram till första världskriget var ett viktigt industriområde med stenkolsgruvor och järngjuterier. Militärhistoriker brukar vara speciellt intresserade av Mons eftersom första världskrigets första strider mellan britter och tyskar utkämpades här. På militärkyrkogården St. Symphorien vilar både soldater från det brittiska samväldet och tyska krigare.

Det i gotisk stil byggda rådhuset i Mons har nästan 550 år på nacken och den barocka klockstapeln Beffroi är stadens mest igenkännbara byggnad. Mons centrum är vackert, men om jag ska vara ärlig så är det i jämförelse med städer som Gent och Brygge inte så speciellt.

Trummor i Mons Memorial Museum.
Bildtext Trummor i Mons Memorial Museum.
Bild: Albert Ehrnrooth

Betong-Stradivarius

När det för åtta år sedan tillkännagavs att Mons tillsammans med Plzeň i Tjeckien skulle bli europeisk kulturhuvudstad var provinsstaden inte känd för sina museer, teatrar eller kulturevenemang. Därför var jag lite extra nyfiken på att se vad som hade förändrats.

Det visar sig att Mons på relativt kort tid har lyckats smälla upp fem museer och en konserthall, som alla nyligen öppnades mer eller mindre samtidigt.

Jag tittar in på en gammal brandstation som förvandlades till konserthuset Arsonic. Arkitektoniskt och akustiskt sett var det en utmaning eftersom budgeten var minimal. Jag talar med akustikern som försöker få betong och träribbor att klinga som en stradivarius.

Jag hade inte tid att närvara vid en konsert, men i oktober tänker jag återvända för att besöka Orlando di Lasso-festivalen. Roland de Lassus (1530-1594) som han ursprungligen hette, föddes i Mons och anses vara en av renässansens främsta tonsättare.

I krigens skugga

Bergen (som staden heter på nederländska) har nu äntligen också fått ett imponerande krigsmuseum som byggdes i en gammal vattenpumpstation.

Mons Memorial Museum är i princip ett ‘minnesmuseum’ men den permanenta utställningen handlar huvudsakligen om båda världskrigen och hur lokalbefolkningen klarade sig under den tyska ockupationen som sammanlagt varade i 8 år.

Skalet av det gamla nunnekapellet finns kvar men inuti uppvisar det nya konstmuseet Artothéque ganska få spår av den kristliga verksamheten som tidigare utövades här. Artothéque hör till den där lite nymodiga typen av museer som plockar fram och ställer ut massor av föremål som tidigare förvarades i magasinet.

Det är ganska underhållande men personligen ser jag hellre 10 riktigt fina föremål än 1000 objekt av mindre kvalitet. Det mest spännande är nog att besökare får en chans att titta bakom kulisserna. Man kan få en inblick i hur föremål konserveras och restaureras. Stora surfplattor ger besökare en möjlighet att ta reda på mera detaljer om utställda objekt och man kan också göra djupdykningar i stadens fascinerande historia.

I mitt inslag finns det tråkigt nog inte utrymme att inkludera ett besök till museet.

Fängslad poet och misslyckad predikant

Beundrare av Paul Verlaines diktverk besöker Mons på grund av att poeten tillbringade två år i stadens fängelse, efter att ha skadat sin älskare Arthur Rimbaud med ett pistolskott. En utställning om Verlaine och vad han sysslade med i fängelset kan man se på Beaux-Arts Mons (BAM).

Utställningen ‘Van Gogh au Borinage’, som också visas på (BAM), är den mest avslöjande utställningen jag någonsin sett om den holländska konstnären Vincent van Gogh.

När van Gogh år 1878 flyttade till ett gruvsamhälle lite utanför Mons följde han sin religiösa kallelse. Men gruvarbetarna uppskattade inte alls hans bibelläsningar och framför allt inte hans försök att dela deras lidande genom att leva i fattigdom och skänka bort alla sina ägodelar. De började göra sig lustig över den rödhårige och tafatte prästsonen och Vincents överordnade insåg att han inte dög som predikant.

Maison van Gogh i Cuesmes där Vincent  bodde efter att han hade skrivit till sin bror att han tänkte bli konstnär.
Bildtext Maison van Gogh i Cuesmes. Vincent bodde här 1880 efter att han hade skrivit till sin bror att han tänkte bli konstnär.
Bild: Albert Ehrnrooth

Vincent tappade sin tro och efter en djup depression skrev han i juni år 1880 till sin yngre bror Theo (som också understödde honom finansiellt) att han tänkte bli konstnär. Vincent hade visserligen arbetat i sin farbrors konsthandel, men han hade hunnit bli 27 år gammal när han tog beslutet.

Inte många teckningar har bevarats från Vincents vistelse i Borinage men på basen av skisserna som visas på BAM museet måste man konstatera att van Gogh inte var någon naturlig begåvning. Han bodde i Cuesmes, inte långt utanför Mons, och ägnade sig på heltid åt att studera konstböcker och kopierade flitigt verk av konstnärer som Jules Breton, Hans Holbein och framförallt Jean-François Millet.

Obegåvad men envis amatör

‘Van Gogh au Borinage’ är en speciellt avslöjande utställning eftersom vi, med hjälp av brev, teckningar och (efter några år) oljemålningar, kan följa med konstnärens utveckling från obegåvad amatör till en av den moderna konstens banbrytare.

Utställningen visar också att Vincent gång efter gång återvänder till teman som han redan hade utvecklat i gruvdistriktet: arbetare (på landet), arbetarbostäder, såningsmannen och själfulla landskap. Synd att den här utställningen inte kan visas i flera andra städer. I det här sammanhanget kommer finländska Ateneums målning ‘Gata i Auvers-sur-Oise’ verkligen till sin rätt.

Här får man bästa beviset för att man inte nödvändigtvis behöver ha en medfödd talang för att bli konstnär. Om du idogt tränar och har rätt motivation kan du också bli en banbrytande konstnär. OK, det är förmodligen en liten vit lögn, men det är en sanning att talang är överskattat. Tråkigt nog avslutas utställningen ‘Van Gogh au Borinage’ redan den 17 maj.

Albert Ehrnrooth

Här hittar du mer om Van Gogh i Borinage.

Här hittar du mer om utställningen på Beaux-Arts Mons om Verlaine och vad han sysslade med i fängelset.

Ta också en titt på Alberts bilder från Mons.

Programmet är inte längre tillgängligt