Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wideroos: Jag har fjärilar i magen

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 16:44.
Obs debatt: Ulla - Maj Wideroos - Spela upp på Arenan

Regeringssonderaren Juha Sipilä kan välja precis hur han vill. Det är osäkert in i det sista om SFP behövs i den nya regeringen eller inte, säger tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.

Det blev ingenting av Juha Sipiläs samhällsfördrag. Vad innebär det för regeringsbildningen?

- Det har nog betydelse. Han hade kanske inte tänkt sig att han lyckas få till stånd ett fördrag, men han hade åtminstone hoppats på ett steg mot någonting. Och det blev inte av nu. Så han har nog en del att fundera på.

Timo Soini och Juha Sipilä.
Bildtext Juha Sipilä vill uppenbarligen ha med Sannfinländarna i regeringen.
Bild: Lehtikuva/ Roni Rekomaa

Betyder det här att det blir en borgerlig regering?

- Det kan betyda det. Men samtidigt är vi den situationen att Sipilä nu har ganska många alternativ. Han är inte uppbunden vid Samlingspartiet eller Socialdemokraterna. Inte heller vid Sannfinländarna heller för den delen, om han inte vill ha dem med. Och uppenbarligen vill han det.

Hur tror du att Sipilä väljer?

- Jag har försökt hålla fast vid det jag sade på valnatten, dvs Centern, Samlingspartiet, De gröna och SFP. Jag tror att han skulle göra bra beslut med en sådan regering.

Bildtext Spänd väntan på Sipiläs besked.
Bild: Yle

Du tror att SFP finns med?

- Jag är väldigt osäker på det.

Men vad tror du?

- Idag tror jag ingenting?

Men vilka är stämningarna inom SFP?

- Frågar du för en timme sedan är stämningen en, och frågar du en timme senare är stämningen en annan. Det här är värre än på valnatten. Det är en ganska ovanlig situation för oss.

På vilket sätt ovanlig?

- För vi har ingen sorts fingertoppskänsla om vi har något värde i den kommande regeringen. Behöver man oss eller behöver man oss inte?

Vad skulle opposition betyda för SFP?

- Väldigt mycket. Det betyder att vi helt får tänka om. Från att vara med och sitta och förhandla skulle vi måsta sitta och titta på när regeringspartierna formulerar hur det skall vara. Vem skall försvara tvåspråkigheten?

Hur orolig är du?

- Nog är det lite fjärilar i magen.

Diskussion om artikeln