Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Yle öppnar upp sitt innehåll för utvecklingsbruk

Från 2015
nätverkskablar
Bild: EPA/OLIVER BERG

Yle vill sporra till utveckling och innovation av digitala tjänster och produkter i Finland. Därför inleder bolaget i maj ett test där Yle öppnar upp sina informationsgränssnitt (API:er) till webbutvecklare och samarbetspartner.

Genom de öppna gränssnitten kan vem som helst utveckla nya tjänster baserade på Yles innehåll.

Genom detta test bygger Yle på ett öppet, aktivt medielandskap i Finland

- Vi för det digitala Finland framåt. Vi vill främja innovation och skapa allt bättre distributionskanaler och tjänster för digitala innehåll, summerar Yles utgivningschef Ismo Silvo.

- Genom detta test bygger Yle på ett öppet, aktivt medielandskap i Finland. Nätverkssamarbeten är dagens melodi, att arbeta tillsammans är det sätt som man bäst utvecklar och bygger tjänster. Därför vill Yle erbjuda denna möjlighet till de bästa finländska utvecklarna, säger chefen för Yles internetutveckling Sami Kallinen.

För att komma igång med utvecklingsarbetet kan man börja med att bekanta sig med dokumentationen och användningsvillkoren. Sedan är det bara att sätta igång!

Till villkoren hör bland annat att innehållens upphovsrätter måste följas, Yles logo ska vara synlig och att Yle bör kunna mäta användningen av innehållen. Kommersiellt bruk är inte tillåtet.

Kod-illustration
Bild: Yle/Mårten Seiplax

På det här viset möjliggör Yle nya innovativa gränssnitt och tjänster baserat bland annat på Arenans innehåll.

I detta första skede kommer innehållen att inkludera barninnehåll, musikprogram, drama och en del sportinnehåll. Användningen av nyhetsinnehåll kräver ännu tills vidare separat lov av nyhetsverksamheten.

Ifall testet utfaller väl kommer Yle i fortsättningen att öppna upp fler av sina API:er bland annat för metadata, statistik om användningen av sociala medier och innehåll av övriga typer som artiklar.

Tilläggsinformation:
Utgivningsdirektör Ismo Silvo, Yle , tel. 040 5051924
Programchef för Svenska.yle.fi Mattias Erkkilä, tel. 040 1487014
Chef för internetutveckling, Sami Kallinen Yle, tel. 0400 129499
API-servicechef Aleksi Rossi, Yle, tel. 0407047009