Hoppa till huvudinnehåll

X3M

2000-talets bästa svarta komedier

Från 2015
Uppdaterad 10.05.2015 14:57.
Bildtext Bill Murrays bror, Joel, i strålkastarljuset.

Är det okej att skratta? En fråga man lätt kan fråga sig då man ser på filmerna i vår topp trea.

The Voices har Finlandspremiär. Ryan Reynolds spelar Jerry. Jerry hör röster. Hans hund och katt pratar med honom samt ett par kvinnohuvuden han har i sitt kylskåp. Svarta komedier tänjer på gränserna för vad som är roligt. Vi listar en topp tre på några briljanta exempel.

3. Super (2010)

Frank Darbo (Rainn Wilson) är gift och hans fru Sarah (Liv Tyler) sticker iväg med en knarklangare. I sin desperation skapar Frank en superhjälte utan vare sig super- eller hjältekrafter, The Crimson Bolt. Med sig får han en spontan sidekick, Boltie (Ellen Page). Målet: Rädda Sarah. Förväntningar på att lyckas: Låga.

2. God Bless America (2011)

Frank (Joel Murray, ja, Bills bror) får veta att han är dödligt sjuk. Han får för sig att börja eliminera samhällets dummaste och elakaste individer. Till sin hjälp får han 16-åriga Roxy (Tara Lynne Barr) som även hon är trött på allt och alla.

1. Inglorious Basterds (2009)

Andra världskriget och Hitlers öde om Quentin Tarantino fick bestämma. Våldsamt så det förslår. Roligt som fan. Briljanta skådespelarinsatser med oscarsvinnaren Christoph Waltz som Col. Hans Landa i spetsen.