Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir en borgerlig regering, SFP ute

Från 2015
Uppdaterad 16.05.2015 09:22.
Partiledarna Timo Soini, Juha Sipilä och Alexander Stubb efter presskonferensen.
Bildtext Partiledarna Timo Soini, Juha Sipilä och Alexander Stubb efter presskonferensen.
Bild: Lehtikuva

Regeringssonderaren Juha Sipilä (C) har nu meddelat vilka partier han vill ha med i sin regering.

Det blir Sannfinländarna och Samlingspartiet som ska regerera tillsammans med Centern, det vill säga en borgerlig regering.

SFP är inte med i regeringen.

Sipilä sade att han fattade beslutet om vilka partier som medverkar i regeringsförhandlingarna på torsdagen. Enligt Sipilä var beslutet inte lätt.

De tre regeringspartierna har sammanlagt 124 riksdagsledamöter i riksdagen. Oppositionspartierna har i sin tur 76 representanter i riksdagen.

- Det första alternativet hade varit en regering med fyra stora, men det visade sig efter flera försök vara omöjligt, sade Sipilä på presskonferensen.

Enligt Sipilä fanns det på slutrakan flera olika alternativ. Också en kombination av SDP, Samlingspartiet och Centern var en möjlig variant.

- Bakom det slutgiltiga beslutet ligger en förtroendediskussion, valresultatet, handlingsförmågan och vår uppgift som kulmineras i att få till stånd lösningar och förnyelser.

SFP föll bort på slutrakan

Sipilä betonade att den nya regeringens uppgift är att förnya Finland, hitta lösningar och få till stånd ett ekonomiskt uppsving. Det här borde enligt Sipilä göras möjligast rättvist, så att alla finländare kan vara med.

De små partiernas regeringsmedverkan var enligt Sipilä ett alternativ ännu helt i slutändan.

- SFP:s medverkan var ett alternativ för mig ännu för en timme sedan, men helhetsbedömningen och en tydlig lösning med tre stora partier låg bakom beslutet, sade Sipilä till journalisterna.

De egentliga regeringsförhandlingarna inleds på fredag. Förhandlarna från Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet möts i statsrådets festvåning klockan 13 och en presskonferens ordnas under eftermiddagen.

Nyhetsvideor: Regeringspartiernas ordföranden svarar på journalisternas frågor - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln