Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien föreslår eldupphör i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 07.05.2015 22:21.
Förstörelse efter saudikoalitoinens bombningar i Jemen
Bildtext Förstörelse efter saudikoalitoinens bombningar i Jemen.
Bild: EPA

Saudiarabien föreslår ett ensidigt, fem dagar långt eldupphör i Jemen.

Saudierna ställer ändå som villkor att Houthirebellerna och deras allierade inom armén i Jemen lägger ner sina vapen.

Rebellerna har vägrat att gå med på kravet och har i stället fortsatt sitt offensiv mot styrkor som stöder den avsatte presidenten Abd Rabbo Mansur Hadi som har flytt till Saudiarabien.

Saudierna har inte heller satt något datum för när eldupphöret inleds eller när blockaden av Jemen hävs så att humanitärt bistånd kan nå det utfattiga landet.

Oklart om förslaget är allvarligt menat

Enligt Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir har man inte förhandlat om eldupphöret med rebellerna och det är oklart hur allvarligt förslaget egentligen är.

USAs utrikesminister John Kerry var på plats i Saudiarabiens huvudstad Riyadh då Jubeir lade fram föslaget om eldupphör.

Kerry välkomnade förslaget och försäkrade att varken USA eller Saudiarabien har några planer på en markinvasion i Jemen, trots att Saudierna har antytt att man överväger en markoffensiv.

-Vi uppmanar rebellerna och dem som stöder rebellerna, att använda sitt inflytande så att man kan finna en fredlig väg framåt, konstaterade Kerry efter förhandlingar med Jubeir.

Saudiarabien utlyste ensidigt eldupphör för ett par veckor sedan men bröt själv mot eldupphöret inom ett dygn efter beskedet.

Internationella biståndsorganisationer har vädjat om ett humanitärt eldupphör, eftersom saudiernas blockad av hamnar och flygplatser i Jemen främst drabbar nödlidande civila.