Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är de bästa låtarna om mamma

Från 2015
Uppdaterad 10.05.2015 03:48.
Framsida till sångboken Alice Tegnér: "Sjung med oss, mamma", del 9
Bildtext Framsida till sångboken Alice Tegnér: "Sjung med oss, mamma", del 9.
Bild: Wikimedia commons, author Rex Sveciae

På mors dag firar vi mammorna i vårt liv. Vi har därför, dagen till ära, samlat ihop våra egna favoriter bland låtar med mammatema. Det blev en brokig blandning som innehåller både Diana Ross, Just D, Spice Girls och John Lennon. Vi önskar alla mammor och modersgestalter en riktigt skön och solig dag!

Benny Törnroos, redaktör för Fonden och Covers:

Jag ska måla hela världen lilla mamma (Anita Hegerland)

Jag skall måla hela världen lilla mamma
Full av solsken varje dag
Om det regnar och är grått det gör detsamma
Du skall solsken i ditt fönster ändå ha...

Jag var kanske fyra elller fem år gammal och hade lärt mig den här sången i lekskolan. En dag när jag kom hem från Tomtebo (som lekskolan hette) sjöng jag sången för min mamma, som började gråta. Jag kunde inte förstå hennes reaktion, jag ville ju göra henne glad? Senare insåg jag att det var glädjetårar och det minnet gläder mig ännu idag. Grattis alla mammor. Solsken vill jag ge er.


Dan Eskil Jansson, webbredaktör och redaktör för Fokus på:

Mammas tema (Just D)

Det må finnas bättre låtar med mammatema, så där som Mother med John Lennon eller Mama med Genesis. Men när det handlar om rena hyllningslåtar till mor är det få som klår Mammas tema med Just D. Under 1990-talets första hälft blev Just D kända dels som Sveriges största hip hip-band och dels som de största festprissarna inom svenskt musikliv. När Just D var ute i svängen slutade det ofta i något slags skandal som den gula pressen med iver blåste upp, Det var allt från minderåriga fans på hotellrummet till startpistol i taxin. Därför känns det extra sött att Just D med denna lilla hyllningssång till mor visade att de innerst inne inte var något annat än mammas små pojkar. Och så passar det ju bra med denna nu när Just D i våras gjorde comeback och dessutom arbetar på en ny platta.

Här kan du lyssna på Mammas tema med Just D!


Mårten Holm, redaktör för Kaffekvarnen och Vega Folk:

Lyssnar du till mig ikväll lilla mor? (Sven-Olof Sandberg med Jerry Högstedts orkester)

Jag har vevat gamla svenska schlagermelodier sedan år 1994. Den här låten var en av de svåraste att få tag på. Flera lyssnare hade önskat att jag vevar den i Kaffekvarnen och påstod i sten att den heter Jag vet en liten koja. Efterlyste den också ifall den kunde ha hetat någonting annat, men nej. Efter några år stötte jag av en slump på låten när jag lyssnade på en samlings-cd. Den heter Lyssnar du till mig ikväll lilla Mor? och framförs här av Sven-Olof Sandberg med Jerry Högstedts orkester. Det är en orginal inspelning, gjord i Stockholm den 15 oktober 1948 och utgavs i augusti 1949. Låten är komponerad av Igor Borganoff, pseudonym för Sten Njurling som också var känd under pseudonymen Fred Winter. Texten skrev Sandberg själv. Orginalet sjöng han in redan 1928.


Henrik Svahn, redaktör för Café Continental och Fokus på:

Avant qu'elle parte (Sexion D'Assaut)

Sexion D'Assaut är en fransk rap- och hip-hopgrupp från Paris som består av åtta medlemmar med invandrarbakgrund. Alla kommer från olika länder i Västafrika. Gruppen grundades 2002 och första skivan kom 2010. Det är en mycket framgångsrik grupp - alla tre album hittills har sålt platina, det senaste, L'Apogée (2012), låg etta på albumlistan i både Frankrike och Belgien. Från den skivan kommer singeln Avant qu'elle parte, som blev en stor hit i Frankrike. Låten skiljer sig en smula från gruppens vanliga, tufft gatutrovärdiga linje, den är nämligen en hyllning till mor! Texten handlar om vikten av att komma i håg sin mamma, ge henne uppmärksamhet och be om förlåtelse för allt dumt man gjort. "Din mamma är en blomma som behöver din kärleks vatten", sjunger Sexion D'Assaut, "visa henne din kärlek medan hon ännu finns här".

Lyssna här på Avant qu'elle parte med Sexion D'Assaut!


Kjell Ekholm, redaktör för Fokus på:

Mother (John Lennon)

Låten beskriver i all sin enkelhet det djupa sår som fanns i Lennons själ då det gällde förhållandet både till sin mamma och pappa. Båda föräldrarna övergav Lennon i barndomen och han växte upp hos en moster Mimi. Men trots det kände han stor kärlek till sin mor, som dog tragiskt i en trafikolycka då hon blev påkörd av en rattfyllerist. Saknaden efter mamman är mer än påtaglig i Lennons nästan spruckna röst.

Jukka Isojoki, redaktör för Nöjesfredag, Vegatoppen och Lördax:

Mama (Spice Girls)

Det här är en låt som är tidlös. Budskapet är kärleken till mamma som övervinner alla bråk och motgångar. Speciellt med den här videon är att Spice Girls-medlemmarnas egna mammor är med i videon. Det här är en låt som helt enkelt är lätt att gilla och som går hem hos de flesta.

Här kan du lyssna på Mama med Spice Girls!


Michael Cronström, redaktör för Kors och ters och Fokus på:

I'm living in shame (Diana Ross and the Supremes)

Kom ihåg att uppvakta din mor på söndagen. Annars får du skämmas efteråt som Diana Ross i den här gamla Motown-klassikern från Diana Ross and the Supremes storhetsperiod.

Gunilla Ginström, redaktör för Danslistan och Vega Visor:

Brevet till farmor (Vera Nord)

Vera Nord är en 13-årig svensk barnstjärna som debuterade med ett eget album ifjol, Alla gör sin grej, heter skivan. Vera har dyslexi - hon har också skrivit en egen låt om det! - så hon brukar sjunga in texter på sin pappas mobil och så hjälper han henne att skriva ut dem. Vera gör alltså många av låtarna själv! Hennes låt Brevet till farmor handlar om saknaden efter farmor som Vera aldrig hann träffa.

Vera Nords låt Brevet till farmor kan du höra här!

Monica Eklund, producent:

Mamma (Pavarotti)

Vad passar väl bättre på mors dag än Pavarotti, tenorernas tenor! Den här låten, Mamma, eller Mamma son tanto felice (Mamma, jag är så glad), komponerades av italienaren Cesare Andrea Bixio 1941, texten skrevs av Bixio Cherubini. Sången är en kärleksförklaring till mamma och beskriver återseendets, eller återföreningens, lycka.