Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kapten Kidds skatt tros ha hittats utanför Madagaskar

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
målning av sjörövaren kapten Kidd
Bildtext Målning av kapten Kidd på hans fartyg Adventure Galley
Bild: Wikipedia Commons

Undervattensutforskare har hittat vad som tros vara den ökände piraten William Kidds skatt utanför Madagaskar.

En 50 kilo tung silvertacka har hittats på havsbottnen. Man tror att den härstammar från kapten Kidds sjunkna fartyg, vars rester finns utanför Madagaskars nordöstra kust.

Soldater har vaktat tackan efter att dykare hämtade den i land. Och Madagaskars president och brittiska och amerikanska diplomater tog emot tackan i en högtidlig ceremoni.

Silvertackan har väckt mycket uppståndelse på Madagaskar och man hoppas nu att den ska bidra till att locka fler turister till ön.

Den amerikanske undervattensutforskaren Barry Clifford, vars team hittade silvertackan, tror att den härstammar från 1600-talets Bolivia.

Clifford hittade år 1984 vraket av Whydah, ett sjörövarfartyg som sjönk utanför USA:s kust år 1717.

Vem var kapten Kidd?

William Kidd föddes i Greenock eller Dundee i Skottland år 1645. Han begav sig redan som ung ut till sjöss och blev fort kapten. Trots sitt rykte som sjörövare var han antagligen ingen riktig pirat alls.

Han anlitades år 1695 av den brittiska kronan för att bekämpa pirater i Röda havet och Indiska oceanen och kapa franska fartyg, eftersom England var i krig med Frankrike.

Han fick ett slagskepp utrustat med 34 kanoner, Adventure Galley, och tog kurs mot Madagaskar och dåvarande Ostindien där största delen av sjörövarna höll till.

Framgångarna som piratbekämpare och kapare uteblev ändå och han fick order om att en del av hans besättning skulle övergå i den engelska flottans tjänst. Kidd vägrade och flydde med sin besättning och sitt fartyg i nattens mörker. Efter det började den engelska flottans kommendör sprida rykten om att Kidd hade blivit sjörövare.

Hängdes för sjöröveri

År 1689 kapade kapten Kidd ett armeniskt handelsfartyg, som seglade under fransk flagg. Fartyget var lastat med siden, guld och silver. Och man tror att en stor del av bytet tillhörde det Brittiska Ostindiska Kompaniet. När nyheten om kapningen nådde England var Kidds rykte som tidernas största sjörövare beseglat.

Det armeniska fartygets kapen var dessutom britt och när kapten Kidd återvände till England hängdes han i London för sjöröveri år 1701. Han anklagades också för att mördat en av sina besättningsmedlemmar under ett gräl år 1697.

Under avrättningen brast repet två gånger. Den tredje gången höll det. Hans kropp doppades i tjära och hängdes upp vid floden Themsen som en varning till andra presumtiva sjörövare.

Kapten Kidd är den pirat som nämns flitigast i historier om nedgrävda skatter. Enligt legenden gömde Kidd undan en stor del av sitt byte vilket har gett upphov till otaliga skattjakter runt om i världen. Legenden inspirerade författaren Robert Louis Stevenson när han skrev Skattkammarön.