Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Sveriges hjälte möter Norges monster

Från 2015
De Eurovisa Johan, Clarissa, Niklas och Eva.
Bildtext De Eurovisa Johan Lindroos, Clarissa, Niklas Rosström och Eva Frantz.
Bild: Yle / Ilmari Fabritius

I det tredje avsnittet av De Eurovisa funderar panelen på bland annat Sveriges och Norges chanser i Eurovisionen. Gästerna Niklas Rosström och Clarissa håller inte helt med programledarna om låtarnas potential.

Hela tre nordiska länder ska poängsättas i det tredje avsnittet av De Eurovisa då panelen lyssnar på bidragen som ska representera Sverige, Norge, Island samt Malta, Portugal, Tjeckien, Israel, Lettland, Azerbajdzjan och Schweiz.

De Eurovisa i sin studio.
Bildtext Vilken låt orsakar så allvarliga miner?
Bild: Yle / Ilmari Fabritius

I panelen sitter förutom programledare Eva Frantz och bisittare Johan Lindroos också nöjesproducenten, låtskrivaren och musikern Niklas Rosström samt sångaren och dansaren Annette ”Clarissa” Lundell som ifjol tävlade i Tävlingen för ny musik UMK med låten Top of the World.

Sveriges Måns Zelmerlöw med låten Heroes är spelbolagens favorit men får inte enbart höga poäng av panelen. Johan erkänner rakt ut att han de senaste åren haft en Norge-fetisch, och hans iver smittar av sig på Eva. Clarissa tycker att videon till A monster like me stöder sången, medan Niklas mest bara är skeptisk.

Vilken är din Eurovisionsbakgrund?

– Jag har följt med Eurovisionen sedan jag var en liten pojke, och deltog år 2005 och 2006 också i den finska uttagningen med egna kompositioner. Jag var också turnéledare året då Geir Rönning representerade Finland med Why? och var i Kiev med delegationen. Jag hade också ansvar för Euro club när Eurovisionen arrangerades i Helsingfors, berättar Niklas Rosström.

– Jag har inte regelbundet tittat på Eurovisionen, men den har ändå varit viktigt för mig och min mamma. Vi brukar titta på tävlingen tillsammans. Ett av mina första minnen av Eurovisionen är då Charlotte Perrelli sjöng Tusen och en natt år 1999. Den egna erfarenheten är från finska uttagningarna i UMK år 2014, och så satt jag också ifjol i den nationella juryn som gav poäng i ESC, säger Clarissa.

Johan Lindroos och Clarissa.
Bildtext Johan Lindroos och Clarissa.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vad behöver en vinnarlåt?

– Det är inte längre en sångtävling, man behöver något koncept som är annorlunda än alla andras. Du måste sticka ut, säger Niklas.

– Helheten; bra låt, intressant artist och också ett bra scenframträdandet. Tv-tittarna vill bli berörda och känna känslor, tror Clarissa.

Niklas Rosström och Eva Frantz.
Bildtext Niklas Rosström och Eva Frantz.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vad tror du om Finlands chanser i Eurovisionen i år?

– Finland har hittills fått mycket uppmärksamhet i medier och det kommer att fortsätta på plats också. Pertti Kurikan Nimipäivät kommer att fortsätta väcka debatt. Jag är inte förvånad om de tar oss till final, säger Niklas.

– Endera vinner de eller så blir de sist. Folk har väldigt starka åsikter om dem, men jag hoppas förstås att de vinner, säger Clarissa.

De Eurovisa i sin studio.
Bildtext Israels låt får Eva Frantz att dansa på stället.
Bild: Yle / Hanna Othman

Eurovisionen fyller i år 60 år och Niklas Rosström och Clarissa ombads välja ut en låt som betytt något för dem från tidigare år. För Clarissas del blev det Loreens vinnarlåt Euphoria från år 2012 då Sverige tog hem sin femte seger. Niklas för sin del valde Marion Rungs Tom tom tom som Finland tävlade med år 1973. Hör motiveringarna i programmet!

De Eurovisa med gästerna Annette "Clarissa" Lundell och Niklas Rosström på Yle Fem söndagen den 10 maj klockan 20.00. Också på Yle Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Mer om ämnet på Yle Arenan