Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Kaktusen gör comeback

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2015 13:19.
Kaktusar
Bild: Svenska Yle

Efter en paus på ett antal år gör kaktusen nu comeback i våra hem och den är så välkommen! Kaktusen är en verklig överlevare, den tål nästan vad som helst – förutom att stå med rötterna i konstant blöta.

Få krukväxter klarar varma söderfönster men för ökenkaktusarna är det inget problem. Ju mera sol, ljus och värme desto bättre mår de. Regnskogskaktusarna däremot trivs med lite mindre sol och mera fukt.

Kaktusar är intressanta på flera sätt. Förutom att de klarar extrema kast mellan kyla och värme är de också intressanta i sitt formspråk. För att inte tala om de helt fantastiska blommor de producerar i klara färger! En av de mer speciella kaktusarna är Nattens Drottning som bara blommar på natten med en helt bedövande doft.

Ökenkaktusar och regnskogskaktusar

Kaktussläktet kan indelas i två huvudgrupper - ökenkaktusar och regnskogskaktusar.

Ökenkaktusar klarar de mest extrema förhållanden i fråga om värme, kyla och torka. De är försedda med mindre eller större taggar.

Regnskogskaktusarna är sk bladkaktusar som växer som epifyter uppe i träd i regnskogen. De har inte taggar. Den mest kända regnskogskaktusen är jul- och påskkaktusen.

Så sköter du dina ökenkaktusar

Vår
I mars är det dags att väcka kaktusarna ur vintervilan. Under varma, ljusa dagar kan du duscha dem i ett par veckors tid. Först efter det är det dags att vattna första gången. Vattna gärna på morgonen och bara soliga dagar och när jorden är riktigt torr. Till vårsysslorna hör också omplantering. Äldre kaktusar planteras om ca vart tredje år.

Sommar
Nu växer dina kaktusar så vattna ordentligt, gärna två-tre gånger i veckan. Duscha dem soliga dagar och tillför gödsel en gång i månaden. Kaktusarna trivs också utomhus under sommarmånaderna men kom ihåg att skydda dem för regn.

Höst
I september minskas bevattningen gradvis och i oktober avbryts bevattningen helt om du har möjlighet att placera kaktusarna ljust och svalt, ca + 10 C. Om du har dina kaktusar att övervintra inomhus på fönsterbrädet behöver de en skvätt vatten varannan vecka under vintermånaderna – men var försiktigt med bevattningen!

Vinter
Nu vilar kaktusarna. Placera dem svalt och ljust om möjligt.

Så sköter du dina regnskogskaktusar

Bladkaktusarna är idealiska inomhusväxter. De vill gärna ha en jämn temperatur året om och de trivs med mindre ljus.

Regnskogskaktusen trivs i ett österfönster, ljust men inte i direkt sol. Den vill ha en jämn fuktighet året om men trivs inte med vatten på fatet.

Bladkaktusen kräver en viloperiod för att blomma. Upphör med bevattningen ett par månader så befrämjas knoppbildningen.

Bladkaktusarna trivs utomhus under sommaren, i skugga. Min 30-åriga julkaktus tillbringar sommaren på vår terass i skugga och får stå där tills de första frostnätterna - först då flyttar den in och efter ett par veckor är den helt översållad av blommor!

Lycka till med dina kaktusvänner!

Strömsö inslag: Kaktusens comeback - Spela upp på Arenan
Strömsö inslag: Gör ett landskap av kaktusar - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan