Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Släktträff med Bryan Adams och japanska dinosaurier

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 09:38.
Foto från Välkommen glada släkting!
Bildtext Pia Renes, Jonne Tallberg, Christoffer Strandberg och Irina von Martens improviserar.
Bild: Stefan Bremer

Vad vet du om dina anförvanter egentligen? I DuvTeaterns nya produktion Välkommen glada släkting! på Svenska teaterns Nicken-scen bjuds publiken på uppsluppen improteater med många överraskningar i det kollektiva släktträdet.

Nämn något ställe ni trivs på! – Mossig sten. Och något ni vill dofta på? – Orkidé!

Kvällens värdar, Tanya Palmgren och Johanna af Schultén, slänger ut några snabbfrågor till publiken. Vi har samlats till en gemensam släktträff och allra först gäller det förstås att slå fast vilken ätt vi tillhör egentligen. Svaret ger sig ganska snabbt, det här måste ju vara släkten Orchidéstens sammankomst!

Jag har aldrig vetat särdeles mycket om mina släktingar men ändå kommer det som en överraskning att de faktiskt är så många och SÅ spännande.

Under ett par timmar trollar ensemblen nämligen fram en brokig skara av kollektiva anförvanter både ur det förflutna och samtiden. Det visar sig att släkten inte bara rymmer en japansk dinosaurus och en kvinnlig astronaut som gifte sig med en rymdvarelse utan också kazoovirtuosen Uhu från Åbo, musikalfiguren Mamma Mia och rockstjärnan Bryan Adams som kraschlandar mitt i partyt med sitt privata jetplan.

Och i alla släkter finns naturligtvis också de gåtfulla. Vi Orchidéstenar funderar t.ex. fortfarande på varför den medlem vi bara brukar kalla ’Släktingen som försvann’ skrev ett så uppgivet brev före sin avfärd ut i det okända...

Melankoli och galenskaper

Välkommen glada släkting! bygger på ett mycket interaktivt koncept och under premiären på Nicken lyckades ensemblen verkligen få publiken med på noterna från första stund. Förslagen på årstider, färger, platser, yrken haglade och ur dem föddes en rad tablåer som sträckte sig ända från det uppsluppet galna till det skört poetiska och melankoliska.

Foto från Välkommen glada släkting!
Bildtext En bossig mamma. Karolina Karanen och Johanna af Schultén i Välkommen glada släkting!
Bild: Stefan Bremer

När Karolina Karanen t.ex. fick uppgiften att fysiskt uttrycka adjektivet ’modig’ blev det startskottet till en hejdlös familjescen där en militant mamma körde med sina döttrar så att t.o.m. en livslevande general blev tvåa medan Marina Haglund och Christoffer Strandberg bjöd på en av kvällens mest stämningsfulla scener i sitt dansnummer ’röd mellan höst och vinter’, helt i enlighet med publikens färg- och årstidsönskemål.

Lyckad dramaturgi

Men för att improteater verkligen ska fungera räcker det förstås inte enbart med att låta stundens ingivelse råda. Skådespelarna måste också ha lite tekniska knep och stödstrukturer i bagaget.

Inför sin första improteaterproduktion har DuvTeatern samarbetat både med musikpedagogen Salla Markkanen och improvisationsteatern Stjärnfall.

Tillsammans med DuvTeaterns egen konstnärliga ledare Mikaela Hasán har Johanna af Schultén från Stjärnfall arbetat fram ett föreställningskoncept som inte bara borgar för en omväxlande dramaturgi utan också förser skådespelarna med verktyg och ramar för sina improvisationer.

Alla som har varit med om en improföreställning någon gång vet att den i många avseenden liknar livet. En del intar scenen direkt medan andra kanske blir stående lite avsides i väntan på rätt tillfälle. I Välkommen glada släkting! blir ingen sittande på avbytarbänken. I programhelheten finns scener både för dem som helst agerar i grupp och dem som inte låter sig avskräckas ens inför de största utmaningarna.

Och det gäller också publiken. Att njuta tyst av samvaron i sin fåtölj eller ivrigt delta i spelets gång – bägge är okay.