Eurovisionen år 1989
Anneli Saaristo sjöng om det ljuva livet och Tommy Nilsson om en dag. Frankrikes och Israels barnsångare orsakade regelförändringar.
Schweiz hade tagit sin andra Eurovisionsseger året innan med kanadensaren Céline Dion som solist. Landet hade inte vunnit eller varit värd för sångtävlingen sedan den allra första tävlingen år 1956. Nu sändes showen från Lausanne i den franskspråkiga regionen.
Det här året instiftade man regeln om att ifall två länder får lika många poäng så är det landet med flest tolvpoängare som segrar. Om det fortfarande blir jämnt så är det landet med flest tiopoängare som segrar, och så vidare.
Barnarbetskraft?
Frankrikes Nathalie Pâque var endast elva år gammal och Israels sångare Gili var endast ett år äldre. Det här fick arrangörerna att från och med året därpå instifta regeln om att deltagarna måste vara minst 16 år gamla samma år som de tävlar. Frankrike slutade åttonde, Israel tolfte.
Ossi Runne dirigerade orkestern under Finlands bidrag för sista och tjugotredje gången. Finland representerades av Anneli Saaristo och La dolce vita som kom på sjunde plats. Finland fick till och med tiopoängare av fyra länder! Kanske var det den italienska titeln eller de spanska gitarrerna som föll européerna i smaken.
Sverige representerades av Tommy Nilsson, och var igen en av de segertippade länderna i tävlingen. Det ansågs också att En dag var precis den sortens rockigare låt som tävlingen behövde för att verka mera aktuell. Det blev en fjärde plats för svenskarna.
Storbritannien kom på andra plats redan för tolfte gången under Eurovisionens 34 år.
Segern gick för första gången till Jugoslavien. Bandet Rivas låt hette Rock me, men titeln var också det enda som sjöngs på engelska. Någon stor hit blev inte låten efter tävlingen. Riva kom från det området som idag är Kroatien, och landet brukar göra anspråk på vinnarbidraget.
"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.