Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hätsk debatt om e-cigaretter i USA

Från 2015
Konsumtionen av e-cigaretter har ökat kraftigt i USA.
Bildtext Konsumtionen av e-cigaretter har ökat kraftigt i USA.

E-cigaretterna vinner allt mer terräng i USA. Konsumtionen har ökat lavinartat och industrin omsatte i fjol 1,5 miljarder dollar. Tillväxten har lett till en polariserad debatt om e-cigaretternas hälsoaspekter.

Det är framför allt ungdomar och unga vuxna som fattat tycke för e-cigaretterna. Bland amerikanska högstadie- och gymnasieelever trefaldigades konsumtionen under det senaste året vilket har lett till att myndigheterna i USA slagit larm.

- E-cigarettföretagen har överskridit gränsen. De riktar sina reklamer mot barn och unga och gör dem beroende av rökning. Låter e-cigaretter som smakar tuggummi som något som är riktat mot vuxna? Eller är det något som är specifikt riktat mot barn, frågar New York-senatorn Charles Schumer.

E-cigarettivrarna avfärdar kritiken

Vid Avant Garde Vaping Lounge, ett av ett tiotal e-cigarettcaféer i New York, är man förvånade över uppståndelsen. Caféets VD, Reggie Yu, är angelägen om att få ge sin syn på saken.

- Visst, det finns tusentals smaker men vår marknadsföring riktar sig inte mot barn och ungdomar. Tobaksföretagen gör det däremot via sina reklamer, säger han.

- Man bör oroa sig om någon i unga år röker eller använder e-cigaretter. Vi marknadsför oss som ett alternativ till tobak. I stil med nikotintuggummi eller nikotinplåster. Ett gymnasium är nära beläget men inga tonåringar dyker upp.

Påminner om snusdebatten i Finland

Meningsutbytet i USA kring e-cigaretterna påminner en hel del om snusdebatten hemma i Finland. De som försvarar e-cigaretterna hävdar att de inte är alls lika skadliga som vanliga cigaretter, medan motståndarna betonar att det ingalunda är ofarliga tobakssubstitut.

- E-cigaretter är sannolikt mindre dåligt än rökning. Skillnaden är stor om man som jag överger rökning till förmån för e-cigaretter, säger Scott Miller som är en av Avant Garde Vaping Lounges stamkunder och fortsätter:

- Nittio procent av det skadliga i rökning uppstår vid förbränningen. Förbränningen leder till att lungorna fylls med tusentals kemikalier. E-cigaretter har ingen förbränningsprocess. De påminner snarare om medicinska inhalatorer.

Vissa ämnen blir farliga då de hettas upp

Matt Myers som basar för organisationen Campaign for tobacco free kids ger en allt annat än rosenröd bild av e-cigaretternas hälsoaspekter.

- På grund av bristfällig kontroll under produktionsprocessen så innehåller vissa e-cigaretter formaldehyder. Dessutom är vissa ämnen hälsovådliga då de hettas upp. Till exempel vanilj är ofarligt i mat men upphettat i e-cigaretter är det skadligt för lungorna, säger Myers.

Den amerikanska livsmedels- och hälsomyndigheten FDA har i ungefär ett år jobbat på att få till stånd ett regelverk kring försäljningen och marknadsföringen av e-cigaretter. Man förväntas presentera det regelverket inom de närmaste månaderna.