Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konservativa vinner stort i Storbritannien

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 11:53.
Konservativa går mot seger i Storbritannien
Bild: AFP / Lehtikuva

Det styrande Konservativa partiet i Storbritannien förutspås vinna gårdagens parlamentsval medan skotska SNP gör ett ytterst bra val enligt BBCs vallokalsutfrågningar.

Rösträkningen pågår för fullt och resultaten väntas senare idag men enligt BBCs undersökning kommer Tories att få klart flest platser i parlamentet, medan Arbetarpartiet går kraftigt bakåt.

Det skotska nationalistpartiet SNP som har vunnit på Labours bekostnad i Skottland gör ett oväntat bra val.

Enligt prognoser kan SNP till och med få alla 59 mandat i Skottland, jämfört med de 6 mandat som separatisterna fick i valet år 2010.

Konservativa endast 10 platser från egen majoritet

De konservativa skulle få 316 mandat mot 236 för Arbetarpartiet.

Liberaldemokraterna skulle få endast 10 platser i parlamentet jämfört med nuvarande 56 , medan det främlingsfientliga UKIP skulle få två mandat.

Premiärminister David Camerons Konservativa parti kvarstår som största parti, men får alltså inte egen majoritet i parlamentet enligt prognoserna.

De konservativa behöver därför fortsatt stöd av Liberaldemokraterna för att bilda följande regering.

Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg sade inför valet att han är beredd att förhandla om regeringsmedverkan med det parti som blir störst.

Tillsammans skulle partierna få exakt det antal platser som krävs för att bilda regering; 326 av 650 platser i parlamentet.

När resultaten har strömmat in verkar det som om de konservativa har klarat sig om möjligt ännu bättre än vad utfrågningarna förutspådde, så experter utesluter inte i det här skedet att Tories kan få egen majoritet.

Partierna försiktiga och skeptiska

Arbetarpartiets ledare Ed Miliband understryker att man får veta resultatet först senare på fredagen medan de konservativa jublar och anser att vallokalsutfrågningarna är mycket lovande.

Undervisningsminister Michael Gove säger att vallokalutfrågningarna innebär förnyat förtroende för den nuvarande regeringen.

-En sittande regering har inte ökat sitt stöd på det här sättet sedan år 1983, så detta skulle innebära en aldrig tidigare skådad förtroendeomröstning för David Camerons ledarskap, säger Gove.

Liberalerna är däremot skeptiska.

- Jag lovar att äta upp min hatt om vallokalsutfrågningarna håller streck, säger Liberaldemokraternas kampanjchef lord Ashdown.

Skotska SNP är också försiktigt och anser att utfrågningarna borde tas med en nypa salt trots att de förutspår att nationalisterna sveper hem Skottland.

- Jag förhåller mig med stor reservation till utfrågningarna. Jag hoppas på det bästa men 58 platser för oss verkar osannolikt, skriver SNPs ledare Nicola Sturgeon på sitt twitterkonto.

Diskussion om artikeln