Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oro för haltande rådjur och häckande fåglar på Pellinge

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 10:13.
Borgå elnät röjer på Pellinge
Bildtext Helikopterröjning stör på Pellinge
Bild: Pekka Montonen

- Majmånad är den mest sårbara månaden med tanke på djurlivet, säger Borgåbon Pekka Montonen. Han är fritidsbosatt på Pellinge och oroar sig över hur de häckande fåglarna ska klara av oljudet som uppstår då Borgå Elnät Ab gallrar träd med helikopter.

- Det är ju ett fasligt oljud som uppstår. Som bäst håller ju en massa fåglar på att antingen mata sina ungar eller så ruvar de, säger Montonen. Det är inte bara fåglarna som lider utan jag har också sett en rådjurshona med sin kalv och honan haltade tydligt. Månne den hade skadat sig då den tvingades fly undan helikoptern, varför kan elbolaget inte göra såna här jobb på hösten? undrar han.

Borgå elnät röjer på Pellinge
Bildtext Det ser ut som Vietnamkriget, säger Pekka Montonen
Bild: Pekka Montonen

Illa om det pågår länge

- Miljöorganisationerna har aktivt tagit kamp mot skogsindustrins gallringar under sommarmånaderna, berättar Magnus Östman på Natur och Miljö. Men visst kan också arbeten i mindre skala hota djurlivet, säger han. I synnerhet trastar och bofinkar har redan byggt sina bon och kan ha ägg i dem och de riskerar ju förstöras om de råkat bygga i fel gren, fortsätter Östman.

Borgå Elnät har en entrepenör som fram till den 22 maj gallrar träd längs med sina ellinjer på Pellinge och Malmgård.

- Om det går så långt som till slutet av maj, början av juni är det inte bra, säger Magnus Östman. Då kommer de senare fåglarna och deras bobygge kan störas allvarligt, säger han.

Avverkning med helikopter på Pellinge
Bildtext Borgå Elnät Ab röjer längs sina ellinjer
Bild: Pekka Montonen

Olyckligt samanträffande

- Det är olyckligt att det skulle bli just den här tiden, men nu gick det inte att ordna på annat vis, säger Magnus Nylander vd för Borgå Elnät Ab. Vanligtvis sköter vi de här arbetena redan i mars och april, men våra helikopterentrepenörer har haft så fullt upp att det blev först i maj, fortsätter han. Det är mycket olyckligt, vi försöker förstås vara så kvicka som det bara går, säger Nylander.

- Vi är mycket måna om att göra så lite skada som möjligt, säger Nylander. I själva verket håller helikoptern på i en halv timme till en timme på en kilometer lång sträcka och sen flyttar den vidare, berättar han. Och de här arbetena görs vart tionde år ungefär, så jag tror nog att djurlivet trots allt återhämtar sig, det här måste ju göras med jämna mellanrum, säger Magnus Nylander.