Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagsamhet blir obligatoriskt i gymnasiet

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Pennor och block.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Creative Commons / kathrin_

Det nationella sakkunnignätverket för företagsamhetsfostran, YES, vill att företagsamhet ska bli obligatoriskt för alla gymnasieelever i den nya läroplanen. Läroplanen, som är under beredning, tas i bruk 1.8.2016.

Det är bra med obligatorisk företagsamhet i gymnasiet, tycker både Christian Järvistö och Thomas Thijssen, på årskurs nio, i Kristinestads högstadieskola.

Thomas Thijssen, Christian Järvistö, Gunilla Teir
Bildtext Thomas Thijssen, Christian Järvistö och Gunilla Teir.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

De har redan i högstadiet haft företagsamhet på schemat och vet hur mycket det har gett dem.

- Det är ganska viktigt. Finland behöver nog företagare i framtiden också, säger Christian Järvistö.

- Det är speciellt viktigt för erfarenheterna i framtiden då man lär sig många ämnesområden och hur man ska göra i framtiden, säger Thomas Thijssen.

Företagsamhet på schemat

Företagsamhet som obligatoriskt för alla gymnasieelever bör genomsyra alla läroämnen och inte bara förverkligas som en temadag eller något diffust vid sidan om, säger YES rf:s utbildningschef Sanna Lehtonen i ett pressmeddelande.

De unga måste erbjudas tillräckliga kontakter med näringslivet utanför skolan.

Gunilla Teir, studiehandledare på gymnasiet i Kristinestad, tycker att företagsamhet på gymnasienivå måste ta fasta på andra saker än på högstadienivå.

- Det som sker på högstadiet är jättebra men vi borde få en utveckling på gymnasiet. Det är lite galet att göra samma sak en gång till. Vi borde få ett helt annat koncept. Kanske mera teoretiskt då det ändå är gymnasiet.

Gunilla Teir tänker sig något i stil med en kurs där studerande har tid att jobba med något som har med företagsamhet att göra.

- Kanske lite fler timmar så man kan fördjupa sig. Vi har bara haft två timmar nu. Något kunde handla om teori och det andra praktik, säger Thomas Thijssen.

- Företagsamhet är inte bara det att man blir en företagare. Det handlar också om den inre företagsamheten som man så mycket behöver på olika arbetsplatser och i olika uppgifter var man än landar i yrkeslivet, säger Gunilla Teir.