Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Hur ska det gå för svenskan?"

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 14:55.
Svenska och finska ordböcker.

Folktingets sekreterare Markus Österlund säger att han är oroad över hur det ska gå för svenskans ställning. Sannfinländarna har krävt att Finland ska bli enspråkigt.

- Vi måste bara lita på att svenskan består som ett starkt nationalspråk, säger Österlund till Yles finskpråkiga nyheter. Vi hoppas att det ska gå som på Strömsö!

Viceordförande Steven Frostdahl (sdp) säger till Vasabladet att den finlandssvenska intressebevakningen måste ses över helt och hållet.

- Jag tror och hoppas att regeringen inte ska bedriva en vulgär politik mot svenskan, men vi har ett jättejobb framför oss, säger Frostdahl.

Han menar att Folktinget nu måste bygga upp förtroende med Sannfinländarna och Centern. I och med att Samlingspartiets Kimmo Sasi, som är andra viceordförande i Folktinget, föll ur riksdagen betyder att det behövs ny kanaler också till det partiet, säger Frostdahl.

FFC:s ordförande Lauri Lyly kommenterade den nya regeringsbasen redan på torsdag kväll. Han säger sig tro på ett samarbete trots att det säkert blir nya linjedragningar.

- Betoningarna i skattepolitiken kommer säkert att förändras och också frågor relaterade till arbetslivet. Det blir intressant att se. Vi måste kunna samarbeta med alla regeringar, säger Lyly.

VD Jyri Häkämies vid Finlands näringsliv EK tror att regeringen kommer att prioritera näringslivet och att den förstår sig på företagandet.

- Men tiden får utvisa, säger Häkämies.