Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Djupsund: Regeringen könsmässigt mörk

Från 2015
Uppdaterad 16.05.2015 09:24.
göran djupsund
Bild: Handout

En ojämn könsfördelning i den nya regeringen bådar för en hård politik de kommande fyra åren, säger statsvetare Göran Djupsund. Han undrar också över vad Timo Soini har blivit lovad för att Sannfinländarna skulle gå med i regeringen.

Värdekonservatismen vann tveklöst i regeringsbildningen och detta kommer att synas i bland annat invandringspolitik och kultur- och familjepolitik de kommande fyra åren, säger statsvetare Göran Djupsund.

- Men det är inte bara värdekonservativt utan också väldigt gubbigt dominerat i regeringens bas. Vad gäller nedskärningar tror jag det blir hårdare nypor än om det hade varit en jämnare könsfördelning. Det brukar finnas en skillnad mellan könen var man skär ner och synen på välfärdssamhället, säger Djupsund som beskriver regeringen som könsmässigt mörk.

Sipilä kan inte gärna komma ut om två veckor och säga att det gick åt fanders och att vi inte kan bilda en regering.

― Göran Djupsund

Trettiofyra procent av de nya regeringenspartiernas riksdagsledamöter består av kvinnor och alla tre partiordförande är män. Vid sidan av värdekonservatismen kan detta bidra till en ganska hård politik på många punkter, tror Djupsund.

Vinnaren föll ut

Djupsund säger sig vara överraskad över att regeringssonderare Juha Sipilä (C) valde att lämna De gröna utanför regeringen, eftersom partiet var det enda, utöver Centern, som fick tilläggsmandat i valet.

- Han tittade varken på vinnare eller innehållsmässig närhet när han valde samarbetspartner. Sannfinländarna skiljer sig på många punkter från de två övriga. Han valde få partier med många mandat för att få en stark regering.

Enlig honom har regeringsbildningsprocessen varit spännande. Sipilä har valt vilka partier som ska sitta med och förhandla om regeringsprogrammet men själva programmet är inte framförhandlat.

- Han har alltså bundit sig till de här två partierna utan att ha diskuterat programmet helt.

Enligt Djupsund betyder det att de två övriga partierna, Sannfinländarna och Samlingspartiet, har en stark sits vid förhandlingsbordet.

- Sipilä kan inte gärna komma ut om två veckor och säga att det gick åt fanders och att vi inte kan bilda en regering. Han måste kompromissa lite extra med båda samarbetsparterna.

Soini får kompromissa

Den ena grundbulten, strukturreformerna, är jag mycket skeptisk till att man ror i land med snabbt.

― Göran Djupsund

Eftersom Sannfinländarna på många punkter skiljer sig från Centern och Samlingspartiet kommer partiet att få äta upp många vallöften, säger Göran Djupsund.

- Frågan är vad Timo Soini får i utbyte, för att kunna gå ut till sina anhängare och säga att han lyckats fast han kompromissat. Jag är rädd att han kanske får löften som inte kostar så mycket men som är ganska viktiga symbolfrågor, som till exempel svenskan, säger han.

Djupsund spekulerar inte i om den nya regeringen kommer att lyfta Finland ur den ekonomiska recessionen, men påpekar att förutsättningarna inte är de bästa.

- För att ekonomin ska komma på fötter så har det i fyra år sagts att strukturreformerna måste drivas igenom. Och beträffande social- och hälsovårdsreformen så har Centern och Samlingspartiet diametralt olika linjer.

Också när det gäller kommunpolitik och antalet kommuner går åsikterna isär.

- Så den ena grundbulten, strukturreformerna, är jag mycket skeptisk till att man ror i land med snabbt.

Djupsund påminner om att regeringsprogrammet till en början kommer att vara strategiskt, vilket innebär att partierna bara kommer att komma överens om några allmänna huvudpunkter. Först senare går man ner på detaljnivå.

Trots att partierna innehållsmässigt går isär på många punkter förväntar han sig därför inte att i början se några sprickor i regeringen.

Rättelse 14.33: förtydligande av könsfördelningen i regeringspartierna.