Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Är Sipiläs snabbhet en styrka?

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 16:44.
alexander stubb, timo soini, juha sipilä
Bild: Lehtikuva

Eftersnack: Eftersnack 08.05.2015 (radio). Sidekick: Misha Eriksson.

53:09

Regeringssonderaren och centerledaren Juha Sipilä tillkännagav som bekant i går en sannborgerlig regering med de tre stora partierna. En intressant aspekt var Sipiläs utläggningar om hur det hela gått till.

Idealet hade varit en regering med de fyra stora, men på slutrakan klarnade det att det inte gick ihop, sade han. Hans målsättning var alltså ytterligare en bred regering utan någon som helst ideologisk linje. Detta trots att förra regeringen allmänt anses ha varit misslyckad eftersom den var så ideologiskt spretig.

Kort sagt: Pragmatism till hundra procent, utan ideologisk linje. Jag som trodde att vi som medborgare röstar om just praktisk ideologi (hur styra landet) då vi väljer mellan de olika partierna. I praktiken gick det inte riktigt så eftersom motpoler som samlingspartiet och sannfinländarna nu ska styra republiken tillsammans.

Vidare hade Sipilä, enligt kristdemokraternas Päivi Räsänen, inte haft några som helst invändningar mot KD:s svar på de femton frågorna. Han hade rentav berömt KD. Ändå kom ingen inbjudan till partiet som i många frågor ligger väldigt nära centern.

Samma sak med SFP. Enligt Sipilä själv var partiet med i regeringsberäkningarna ännu en timme innan det definitiva beslutet togs. Men Sipilä föredrog för "tydlighetens skull" de tre stora.

De gröna rymdes inte heller med, trots sin stora valseger, och trots rätt många tangeringspunkter med centern (men det finns förstås olikheter också).

Så även om de tre stora är med kan man med fog säga att trenden i valet i förhållande till förra valet - förutom förstås centerns seger - inte syns i regeringsbildningen.

Och bara kvällen innan budet om regeringen kom hade förhandlingarna om samhällsfördraget strandat. Enligt facket eftersom det handlade om så stora saker som det tar månader att förhandla om. Sipilä försökte göra samma sak på någon dag. Enligt socialdemokraternas Eero Heinäluoma skickade Sipilä in förhandlare som inte hade någon som helst erfarenhet av att diskutera med facket.

Så om man är kritisk får man en bild av en ledare som försöker pressa fram beslut, som tar väldigt stora avgöranden i stunden, och som drivs helt av ingenjörskap och pragmatism.

... Vilket är precis samma sak som han hyllas för! Äntligen en ledare som vet vad han vill och som med ett klart mål driver sin agenda. Snabbt och effektivt.

Så vad tycker du? Verkar Sipilä vara för kvick i vändningarna? Eller är det bara en frisk fläkt i ett stagnerat Finland?

I dagens Eftersnack ska vi förstås prata om regeringsbildningen. Men först behöver vi din input. Rösta i vår enkät och tyck till nedan, så spinner vi sedan vidare.

Frågan ”Bra att Sipilä är snabb i vändningarna?” har stängts.

Radio Vega fre kl. 15.03. Repris fre kl. 22.15.
Podd och bildversion dyker upp på Arenan på fredag kväll.
Yle Fem söndagar kl. 15.15, textat till finska.