Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Attans Hägerstrand till att göra snygga låtar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

Det här är skrivet med den allra största kärlek och respekt, men jag måste ändå säga det – attans Peter Hägerstrand.

Inte nog med att den där åländske skärgårdsmusikanten tillhör den där lilla, men ack så irriterande kategorin människor det är väldigt svårt att hitta något ont att säga om. Han är genomsympatisk, otroligt snäll och alldeles för snygg för sitt eget bästa.

Till råga på allt gör han bland den bästa popmusik Svenskfinland någonsin har hört. Någonsin. Attans Hägerstrand.

Tog andan ur mig

Men skämt åsido var det inte utan att jag baxnade en aning när Peter för ca två år sedan första gången spelade upp en demo av Solsystem för mig – hans färska singel som släpps idag (08.05.15). Den tog genast litet andan ur mig och jag sade ärligt att det var den bästa låt han någonsin gjort.

Och Peter Hägerstrand har alltså aldrig släppt ifrån sig en dålig eller ens en halvdålig låt. All musik han gör är alltid bra eller mycket bra. Det finns inte många musiker och kompositörer man kan säga det om.

Peter Hägerstrand
Bildtext Peter Hägerstrand
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Den version av Solsystem han nu gett ut är dessutom snäppet bättre än demon (som redan den lät så bra att man hade kunnat ge ut den). Han har satt med litet extra energi här som får det hela att lyfta ytterligare en bit ovanför marken. Och jag baxnar ännu litet till. Attans Hägerstrand.

Greppar tag direkt

Solsystem hör till de sällsynta låtar som genast greppar tag om ens innersta och inte riktigt vill släppa taget ens efter att den tystnat. Det är som om Solsystem öppnar dörrar till nya världar inom mig jag inte visste fanns. To boldly go where no Jansson has gone before...

Texten är lagom poetisk på ett nära plan som alla kan förstå, men ändå var och en på sitt sätt. Refrängen är så vacker att jag nästan får en tår i ögat.

Det är alltså något speciellt när man har kompisar som kan prestera så här fantastiskt fina saker. Själv kan jag inte ens dricka kaffe utan att det rinner litet längs med koppens sida.

Lovande musikår

Solsystem är kanske den bästa finlandssvenska singeln hittills i år. Och då har vi redan fått otroligt snygga låtar med bl.a. Peter Emas Ungdomsorkester och Burning Hearts. Om detta fortsätter får vi det bästa finlandssvenska musikåret på länge.

Dessutom har jag fått förhandslyssna på Peter Hägerstrands kommande album Den blåa skogen. Den skivan har egentligen bara ett fel – den är alldeles för kort. Och så kan den inte ges ut fort nog. En platta full med guld. Sanna mina ord.

Kom hit skall jag bjussa dig på en öl och en whisky igen, min vän! Attans Hägerstrand till att göra snygga låtar.

Dan Eskils musikbar