Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stubb: Jag missförstod frågan

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Yle Debatt: Alexander Stubb om svenskan i Finland - Spela upp på Arenan

Kommer du att ta ett särskilt ansvar för så kallade svenska frågor? Den frågan fick Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb av Hufvudstadsbladet ledarskribent Susanna Ginman på presskonferensen där regeringsbasen presenterades.

- Jag ansvarar för Samlingspartiets linje, svarade Alexander Stubb.

De finlandssvenska reaktionerna lät inte vänta på sig:

Stubbs avfärdande av frågan om han ser sig ha något ansvar för det svenska som minister lät definitivt inte bra. Som om han, något förnärmad, trott att han nu uppmanas sköta också SFP:s tomt, skriver Svenska Yles politiska reporter Anne Suominen i en kommentar.

Samlingspartiet har visserligen under de senaste åren haft en ledning som beaktat svenska frågor, men har också starka svenskfientliga krafter och en fennomansk historia. På en direkt fråga på presskonferensen tog Alexander Stubb (Saml) avstånd från tanken att han ska driva svenska frågor i den nya regeringen, skriver Susanna Ginman på ledarplats i HBL.

På Twitter skriver nu Alexander Stubb att han missförstod frågan och att det är självklart att han som tvåspråkig driver tvåspråkighet.

Åbo Underrättelsers tidigare chefredaktör Torbjörn Kevin ställer sig ändå tveksamt till att Alexander Stubb skulle ta strid om de svenska frågorna i regeringen.

- Jag tror inte att Stubb trots sin språkliga bakgrund kommer att ta väldigt mycket spjärn i den här frågan. Han blir lite ensam där i sitt parti. Så skall vi komma ihåg att koreografin var lite speciell när regeringsbasen slogs fast. Sipilä och Soini hade snackat ihop sig och Stubb kom in i regeringen lite på nåder. Det här inser Stubb och han kommer att välja vilka fighter han tar, och jag tror tyvärr inte att det blir i svenska frågor, säger Kevin.

Svenska Yles Ki Svahnström upprepade frågan om svenskan för Alexander Stubb under en presskonferens på fredagen - se hans svar i klippet!

Yle Nyheter TV-nytt: Stubb: Jag kommer att göra mitt allt för att försvara tvåspråkigheten - Spela upp på Arenan

Läs också:
Anne Suominen: Stubb kunde tänka till om svenskan
Susanna Ginman: Sämsta bas ur svensk synvinkel

Twitterbloggen