Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dubbelt större köpcentrum i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 08.05.2015 14:32.
Torghuset, senare benämnt HAB-huset, enligt en tidig ritning där också Irjalas tomt fanns med (i blått).
Bildtext Torghuset, senare benämnt HAB-huset, enligt en tidig ritning där också Irjalas tomt fanns med (i blått).

Byggandet av HAB-huset har precis inletts i centrum av Jakobstad. Och nu står det klart att köpcentret kommer att bli dubbelt så stort. Irjala, som äger granntomten, har gått med i planeringen.

Efter en flera år lång process kring byggnadstillståndet har Mäenpää byggnads under våren rivit Bankgården i centrala Jakobstad för att i stället bygga en ny fastighet där med köpcentrum i två plan och bostäder ovanpå.

- Man kan säga att byggnadsarbetet nu har inletts. Grävmaskinerna gräver för parkeringsgrottan, säger vd Mats Mäenpää.

Men Mäenpää byggnads äger bara halva kvarteret, och enligt den närmaste grannen, Irjala AB, fanns risken att det skulle bli en halvmesyr.

- Det fanns en risk att det bara skulle ha blivit ett halvt bygge. Nog har vi hela tiden varit intresserade av att utveckla fastigheterna på vår tomt också, säger Lars-Erik Irjala, vd på Irjala AB som i första hand säljer möbler.

Har ni sålt till Mäenpää byggnads?

- Nej, det har vi inte. Vi har ingått ett avtal om planeringen av vår tomt. Mäenpää byggnads är ju specialister på den biten. Före utgången av år 2016 ska planeringen vara klar.

Kommer ni att sälja i det skedet eller förblir ni fastighetsägare på er tomt?

- Det är oklart. Det är inte säkert att vi blir kvar som markägare.

Fördubblar affärsytan

HAB-huset får 3 700 kvadratmeter affärsyta. När HAB-huset i ett senare skede byggs ihop med de nya fastigheterna på Irjalas tomt blir det nästan en fördubbling av affärsytan, till 7 200 kvadratmeter. Det är redan känt att HAB-husets affärsytor redan är fullbokade. Dit ryms fem kommersiella aktörer.

Finns det intresse från flera?

- Jo, intresse finns. Vi kommer nu att undersöka intresset under två år framåt. På sikt tror vi inte att det är något problem att fylla hela affärsytan med aktörer, säger Mats Mäenpää på Mäenpää byggnads.

Kommer då Irjala att dra bort sin möbelhandel från centrum? Både ja och nej.

Irjala flyttar till Bennäs?

- I avtalet ingår en lösning där vi delvis skulle bli kvar i det nya köpcentrumet, säger Lars-Erik Irjala.

Bolaget äger en lagerhall på 1 500 kvadratmeter i Bennäs, och den kunde utvecklas till en försäljningspunkt, enligt Lars-Erik Irjala.

- Dessutom överväger vi att ha kvar ett showroom i centrum. 300 kvadratmeter skulle räcka, bedömer Irjala.

I dag sker Irjalas möbelhandel på 900 kvadratmeter i absoluta centrum.

HAB-bygget ska vara klart till julhandeln 2016, är det tänkt. Därefter kan arbetet på kvarterets västra sida, på Irjalas tomt, inledas år 2017.