Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Finland älskar emojier

Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Emoji, pernilla
Bildtext Glada smileys och handgester ligger i toppen över de mest använda emojierna.

Instagram har kollat upp vilka länder som använder mest emojier, och av alla dem de undersökte ligger Finland högst upp på listan. 63 procent av alla våra inlägg innehåller minst en emoji.

Japan är landet som utvecklat emojier, men de verkar inte alls lika glada i de små symbolerna som vi. De ligger på en åttonde plats med 39 procent. Sist på listan ligger Tanzania med tio procent.

Det är under de senaste åren som användningen av emojier ökat. Fram till 2011 var de ganska ovanliga, men i och med att Apple lanserade ett emoji-tangentbord, och att också Android fixade till emojier, ökade användningen. I dag innehåller ungefär 40 procent av alla inlägg på Instagram minst en emoji.

Det blir mest glada smileys

Trots att man vet att Finland använder mest emojier, vet man inte varför det är så. Kanske det beror på att vi är så tysta och har svårt med orden? En bild är ju många gånger så mycket enklare att använda. Man vet heller inte vilka emojier som är mest populära i just Finland. Vi frågade er vilka emojier ni använder mest, och det verkar som om vi i alla fall följer resten av världen.

Emojier.
Bildtext Tycker du inte om att prata med människor? Kanske en emojikudde kunde vara något för dig?

Vi skickar nämligen mest glada smileys (den som skrattgråter toppar listan), och hela 70 procent av emojierna är positiva. På andra plats kommer ledsna smileys (mest den som gråter), och på tredje plats hjärtan. På fjärde plats hittar vi handgester (tummen upp högst i topp), och på femte plats romantiska grejer (läppstiftmärke, kärleksbrev och någon som pussas).

Microsoft har utvecklat en länge efterlängtad emoji, nämligen en hand som visar upp ett mittfinger. Den kommer att dyka upp i och med nästa uppdatering, och vi gissar på att den också blir rätt populär.

Skrattande bajs och snarkemoijer i Malaysia

Även om vi inte har koll på exakt de emojier som används i Finland, har vi koll på många andra länder. Appen Swiftkey har nämligen undersökt hur människor världen över använder de små symbolerna.

USA och Kanada
Fördomsfullt trodde vi att USA skulle ligga i toppen när det kommer till mer våldsamma emojier som till exempel olika vapen, men det visar sig att det faktiskt är Kanada som toppar den listan. USA kommer på andra plats. Kanada gillar också att använda den glada bajskorven, medan USA helst lägger in pizzabitar. I USA används också regnbågen (som ofta används som en HBTQ-symbol) i större utsträckning än i andra länder. De spansktalande användarna i USA är mest ledsna. Av alla ledsna figurer de lade upp är den gråtande smileyn mest populär.

Malaysia
Användarna i Malaysia tycks vara sömniga, för där ligger snarkemojin i topp. Annat som toppar är bajskorven, men den kanske inte betyder samma sak där som den gör här för oss. I Japan, där den är gjord, är den faktiskt en symbol för tur.

Emojidiskussion
Bildtext Är detta månne en spansk konversation?

Spanien
Spanjorerna gillar tydligen att festa, för de använder ballongen och andra festliga emojier mer än andra.

Ryssland
Ryssarna toppar i användningen av pussar (de är ju kända för att vara romantiska), och använder faktiskt tre gånger så många romantiska emojier som andra länder. De använder också många emojier för dåligt eller kallt väder, och där ligger snöemojin i toppen.

Arabvärlden
I länder där man talar arabiska är blommor populära. De använder rosen tio gånger mer än andra länder. Där används blommor som symbol för varmt väder.

Frankrike
Fransmännen är också romantiker. De använder hjärtan fyra gånger mer än andra.

Brasilien
Brasilianarna är tydligen de mest religiösa användarna om man ska tro på emojier. De gillar nämligen kyrkan och emojin som visar händer i bön (som faktiskt också kan tolkas som high five).

Emojier leder till sex

Ja, du läste rätt.

Dejtingsajten Match.com undersökte för en tid sedan hur deras användare använde emojier när de chattade med varandra, och kom fram till att de som ofta använder emojier har mer sex (men alla håller inte med). Och det är inte bara sex de får mer av, de går också på fler dejter, och har dubbelt så stor chans att bli gifta. Det ni!

Juridiska emojier

Utöver att underhålla oss i vardagen, ge oss sängpartners och göra våra onlinesamtal mera nyanserade, bidrar olika emojier och annat internetspråk också till att ge lagstiftare huvudbry.

I ett uppmärksammat rättsfall i USA mot den påstådda hjärnan bakom webbplatsen Silk Road (där en hel del illegal verksamhet som exempelvis knarkförsäljning var vanligt), kom försvarssidan med ett önskemål: läs inte upp texter från chattar och e-mail högt.

Vanligtvis brukar man i amerikanska rättegångar läsa upp olika textbaserade bevismaterial för åhörarna, men i det här fallet tyckte försvaret att det inte var en vidare god idé.

Varför då? Jo, för att de som besökte och hade hand om Silk Road kommunicerade i regel med mycket internetslang (n00b, lulz o.s.v.) felstavningar, enstaka tecken och just…emojier. Försvaret menade att det inte går att läsa upp sådana här saker och ge dem dess rätta innebörd. Man var rädd för att meningen i det som skrevs skulle bli förvrängt och att det kunde vara till försvarets nackdel.

Och det finns ju kanske en poäng i det – hur uttalar du en leende hög med exkrementer och får det att låta vettigt i ett samtal?

Mer om ämnet på Yle Arenan