Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Varför bara älska en då man kan älska flera?

Från 2015
melissa mäntylä
Bildtext Melissa Mäntylä kan älska så många som tiden tillåter.
Bild: Yle/Parad Media

Melissa Mäntylä är polyamorös. Det betyder att hon kan ha flera kärleksförhållanden samtidigt och med alla involverades samtycke.

Hon har två partner. Den ena har hon varit tillsammans med i fyra år och den andra har varit involverad i ett år. Förutom några försök till monogama förhållanden har hon alltid varit polyamorös.

– Jag värnar mycket om individens frihet och jag vill inte att någon ska kunna äga mig, tycker Melissa Mäntylä.

Risk för svartsjuka?

Mäntylä berättar alltid för nya bekantskaper att hon är i ett polyamoröst förhållande. Hennes nyare partner hade tidigare varit länge i ett monogamt förhållande. När vi träffades för första gången var han skeptisk, men efter ett år är vi fortfarande tillsammans.

Mäntylä säger sig inte vara svartsjuk, men accepterar svartsjukan som en känsla bland andra. Hon tillåter också att hennes partner visar svartsjuka i någon mån, men inte så mycket att det begränsar henne på något sätt.

– Min nyare partner kunde vara svartsjuk till i början, men efter att vi pratade om saken fungerade förhållandet bra igen.

Räcker kärleken till?

En människa kan tycka om flera personer samtidigt. Mäntylä ber oss att tänka på alla syskon, föräldrar, barn, etc. På samma sätt kan hon också ha flera kärleksförhållanden samtidigt.

– Klart att jag älskar båda lika mycket. Det är mest tiden som inte räcker till. Annars skulle jag nog ha kärlek för femtio personer.

Men hon satsar alltid hundra procent av sin kärlek på den partner hon umgås med för stunden.

Inget triangeldrama

Mäntyläs polyamorösa förhållande är inget triangeldrama. Hennes partner har inte värst mycket att göra med varandra, trots att de träffas nu som då. Hon har heller inget behov av att de skulle umgås med varandra mera än de gör.

Å andra sidan skulle det vara praktiskt om de alla bodde under samma tak.

– Det är jag som är den aktiva parten och måste resa mycket runt för att umgås med båda. De har för tillfället bara mig att tänka på.

Finns det inga gränser?

Man kan skapa gemensamma regler för sina polyamorösa förhållanden om man vill. Det kan handla till exempel om huruvida lösa förhållanden är tillåtna eller vilken typ av sex man för utöva med sina partner.

– Jag känner inga gränser, men jag skulle inte vara så förtjust om mina partner skulle ingå förhållanden med människor som jag inte alls kunde tänka mig att umgås med.

Samtidigt tycker Mäntylä att det viktigaste är att hennes partner är lyckliga tillsammans med de personer de väljer att vara tillsammans med.

Bröllopstokig

Melissa har en ring på fingret och är förlovad. Hon hoppas på att de alla tre någon dag kunde gifta sig samtidigt. Alternativt kunde hon enbart gifta sig med partnern som hon umgåtts längre med, eftersom den andra inte bryr sig så mycket om äktenskap.

– Den som inte gifter sig med mig kan istället berätta snuskiga historier om mig på bröllopet, skämtar Mäntylä.

Hur bildar man familj?

Mäntylä säger att hon definitivt vill ha barn i något skede av sitt liv och bilda familj.

– Jag är inte fertil och kan inte själv få barn, men om det skulle bli aktuellt skulle vi använda antingen sperma från en donator eller från någondera av mina partner.

För partnerna har det enligt henne ingen betydelse vem som donerar sin sperma. När det kommer till familjekonstellationen är hon i alla fall övertygad om att en familj med tre föräldrar skulle vara optimal.

Efter Nio om oliktänkare, måndagen den 11 maj 2015 kl. 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan