Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1990

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Italienska Toto Cutugno tog hem segern i Eurovisionen år 1990.
Bildtext Italienska Toto Cutugno tog hem segern i Eurovisionen år 1990.
Bild: EBU

Tävlingen levde i efterdyningarna av Berlinmurens fall och fred var ett populärt tema bland låtarna. Finlands bidrag sjöngs för första gången på svenska och Italien tog en överraskningsseger.

Sångtävlingen arrangerades för första gången i Jugoslavien. Zagreb, som idag är huvudstad i Kroatien, stod värd och 22 länder deltog.

Ny regel för i år var att de tävlande måste fylla sexton år under samma år som de tävlade. Storbritanniens Emma Booth var endast 15 år gammal, men fyllde 16 några månader efter tävlingen.

Tekniska missöden

Den stora Eurovisionsorkestern var fortfarande på plats under alla tävlingar, men länderna hade redan i ett antal år kunnat ha med sig också inspelad musik. Spanien som var kvällens första tävlande fick uppleva baksidan av att ha både liveorkester och inspelad musik. Orkestern och inspelningen startade nämligen i fel takt, och de spanska sångarna svängde på klacken och gick av scenen då de märkte att musiken var fel. För publiken såg det hela komiskt ut.

Händelserna i Europa 1989 hade helt tydligt inspirerat ett antal av länderna. Österrikes Simone sjöng Keine mauern mehr (ungefär Inga murar mer) och Västtyskland Frei zu leben (ungefär Att leva fri). Norges Ketil Stokkan sjöng om Brandenburger Tor och finska gruppen Beat sjöng låten Fri?

Finland sjöng på svenska

Det var första gången som Finland representerades av en låt på svenska. Enligt reglerna måste länderna sjunga på något av sina nationella språk. Det var också enda gången i Eurovisionens historia som två låtar under samma år sjungits på svenska. Pernilla Karlsson deltog år 2012 med När jag blundar, men Sverige sjöng det året på engelska.

I den finska uttagningen hade hela tre svenskspråkiga låtar tävlat om att få representera Finland. Läs mera om de finlandssvenska bidragen i Arkivet. De europeiska juryna förstod sig inte riktigt på Beats finlandssvenska rock, och gruppen i vitt läder och stora hår fick endast åtta poäng och en delad sista plats med Norge.

Italienarna hade redan länge varit sura för att de inte fick bättre resultat än de gjorde i Eurovisionen. Ibland hoppade de över några år då de inte tävlade och år 1990 visade de inte ens tävlingen på italiensk tv. Men just då gick Toto Cutugno och vann med sin egen låt Insieme:1992 (ungefär Tillsammans:1992).

Också Toto var inne på fredstemat och sjöng ”unite unite Europe” i refrängen. Med det syftade han på den Europeiska unionen som skulle bildas år 1992. Vinsten kom som en total överraskning för de flesta. Någon internationell hit blev låten heller inte.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.