Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingemo Lindroos: Sverige från Venus, Finland från Mars

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2015 16:34.
Ingemo Lindroos är redaktör på Svenska Yle
Bild: Yle

För fyra år sedan chockade Sannfinländarnas "jytky" hela Sverige. Den här gången är reaktionerna i Sverige mer försiktiga, trots att Sannfinländarna kommer att sitta i regeringen.

Kanske det beror på att Sverigedemokraterna redan hade sin valframgång i riksdagsvalet i Sverige - nyhetens behag över den finländska motsvarigheten finns inte längre där.

Visst uttrycker sig krönikörer och ledarskribenter mycket mer partiskt i Sverige än man gör i finländska medier, och tar sig an Sannfinländarna med samma aversion som man behandlar Sverigedemokraterna i mainstream-pressen.

"Centern har, på ett typiskt fegt finskt sätt, inte stängt regeringsdörren för Timo Soini. Men med detta nationalistiska och populistiska parti i regeringen skulle aktiekursen rasa för koncernen Suomi Oy." Expressens Eric Erfors fick snabbt mothugg av arga finländare som irriterade sig på uttryckssättet på Twitter.

Också Aftonbladet var tydlig i sin linje "det vore ett historiskt misstag att släppa in ännu ett högerextremt parti i en europeisk regering", skrev Anders Lindberg i en ledarkrönika efter valet.

I övrigt är intresset rätt litet för den finländska regeringsbildningen, speciellt i jämförelse med hur stor bevakning finländska medier brukar ha kring svenska val. Det förekommer några analyser av det ekonomiska läget, av hur grått det ser ut för Finland och vilken Finlands EU-linje nu kommer att vara.

Man får ofta höra att våra länder är så lika, Finland och Sverige. Ändå finns en allmän uppfattning om att Finland ligger värderingsmässigt åt det mer konservativa hållet. Reformer för jämställdhet eller rättigheter för sexuella minoriteter brukar förverkligas åratal tidigare i Sverige. Finland brukar långsamt ta efter, men nu är frågan om ens det kommer att ske. Finland går nu i motsatt riktning.

Där Sveriges rödgröna regering gick in för en uttalat feministisk politik i regeringsprogrammet, så är det tre män som stakar ut Finlands framtid, där åtminstone två står för en värdemässigt konservativ politik. Då Margot Wallström talar om landets ansvar för kvinnors rättigheter i världen så är jämställdheten närmast en icke-fråga i den finländska regeringsbildningen.

Där Sveriges prognos för flyktingmottagande rör sig kring hundra tusen flyktingar per år, så funderar man i Finland på hur man kunde dra åt svångremmen så att ännu färre än få, skulle våga sig till landet som ligger i Europas periferi. När den rödgröna regeringen kör ner kärnkraften får Finland en regering som gärna bygger till. Oberoende av politisk åsikt, så kan man konstatera att grannländerna driver längre bort från varandra.

Som korrespondent i Stockholm följer man ständigt med och rapporterar om hur Finland och Sverige tar sig an liknande frågor på olika sätt. Lösningarna på politiska utmaningar kommer antagligen att se mycket olika ut för de båda grannländerna under de kommande åren. Speciellt då det gäller jämställdhet, mänskliga rättigheter och miljöfrågor - som på olika planeter.