Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Segerdagen firas i Ryssland och östra Ukraina

Från 2015
Uppdaterad 09.05.2015 17:58.
19 s

Ryssland firar idag Sovjetunionens seger över Nazityskland för 70 år sedan med pompa och ståt och en militärparad på Röda torget.

I Moskva hölls det en stor militärparad med 16 000 soldater och nästan 200 militärfordon utrustade med de mest moderna vapensystem som Ryssland förfogar över.

Ryssland visade bland annat upp nya kärnvapensystem och stridsvagnar och över hundra stridsplan deltog i överflygningen över Kreml och Röda torget.

Stort intresse för nya vapensystem som i militärparaden

Mest intresse väckte den toppmoderna nya stridsvagnen T-14 Armata. Den ryska armén har beställt 2 300 stridsvagnar av den nya typen vars utveckling ändå misstänks vara på hälft.

Vid en parad nyligen drabbades stridsvagnen av elbroplem och det var nära att man vara tvungen att bogsera bort vagnen.

Enligt BBC skulle man också visa upp den nya intorkontinentala ballistiska missilen RS-24 Jars som kan bära tre stridspetsar utrustade med kärnvapen.

250 000 människor följde med paraden och festligheter i stadskärnan.

Röda arméns seger över nazisterna år 1945 enar fortfarande det ryska folket som vill hedra de 27 miljoner soldater och civila som dödades i det Stora fosterländska kriget.

Utländska ledare tackade nej

Många utländska stats- och regeringschefer bojkottar festligheterna på grund av läget i Ukraina och annekteringen av Krim.

Rysslands president Vladimir Putin hade bjudit in 68 ledare men endast 20 beslöt att delta i festligheterna

Bland dem som tackade nej fanns också ledare från vänligt sinnade länder som Vitryssland, Egypten, Kuba , och Venezuela.

USA, Storbritannien och Frankrike representerades av sina utrikesministrar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska i alla fall träffa president Vladimir Putin i Moskva på söndag.

Segerdagen firas även i östra Ukraina.

Segerdagen firas självfallet även på Krim, som annekterades för drygt ett år sedan och där Ryssland har sin stora flottbas i Sevastopol.

Segerdagen firas också i rebellkontrollerade områden i östra Ukraina, till exempel i staden Gorlovka som utsattes för artillerield i natt enligt separatisterna.

Separatisterna tänker ordna parader och demonstrationer i städer som de kontrollerar under dagens lopp.