Trayvon Martin dödades i Florida - får en röst i konsten

Över 150 konstnärer och aktivister vill med sin konst i Los Angeles påvisa polisvåldet mot afroamerikanerna. De vill vara en spjutspets för förändring efter dödsskjutningen av den unge, obeväpnade Trayvon Martin i Florida i februari 2012.
Polisvåldet mot den svarta mannen har skapat tre symboler av de dödade Trayvon Martin, 17, i Sanford, Florida, Michael Brown, 18, i Ferguson, Missouri och Eric Garner, 43, i Staten Island, New York.
Enbart när den vita polismannen frikändes i höstas efter att han dödat unge Michael Brown utbröt det våldsamma demonstrationer i minst 170 städer i USA.
Medierna har generellt sett gett en samstämmig men ensidig och okritisk bild av det som skett. Protesterna på gator och torg ser däremot händelserna som ett uttryck för ett rasistiskt polisvåld.
Utställningen i maj i Los Angeles heter "Manifestera: Rättvisa". Den stöds av Amnesty International USA genom deras konstsatsning Art for Amnesty. Amnesty säger sig vilja föra samman styrkan, kreativiteten och passionen hos alla som tror på yttrandefriheten. Med konstens hjälp vill man nå en ny publik och inspirera till aktivism över hela världen.
Den stora konstutställningen på Baldwinteatern i västra LA är gratis och ordnas som en publicservicesatsing i lokalsamhället. Arrangörerna ordnar varje dag diskussioner och olika tillställningar om frågor som rättvisa, mänskliga rättigheter, ett värdigt liv, makt och konkret aktion. De medverkande konstnärerna har valts ut efter en landsomfattande tävling på webben.
Mamma Sybrina Martin talar för rättvisa
Skolpojken Trayvon Martin dödades den 26 februari 2012 på öppen gata av den vita kvartersvakten George Zimmerman, som helt frikändes för dråpet. Allt sen dess har hans mamma Sybrina arbetat för att öka medvetenheten om våldet som påverkar så många familjer och lokalsamhällen i USA.
- Jag beslöt att jag måste bli en talesperson för dem som inte har en egen röst. Min son är inte här för att tala för sig själv. Jag är Trayvon Martin, sade mamman Sybrina Martin inför den hängivna publiken som svarade med långa applåder.
Hon deltog i en paneldiskussion i en föreläsningssal som var så fullpackad att åhörarna delvis måste stå ute i trappan och i angränsande rum på konstutställningen.
Polisens upprepade dödliga sammanstötningar med till synes oskyldiga afroamerikaner har väckt en utbredd misstro mot det amerikanska rättsväsendet. Numera frågar sig allt fler om de svarta männens brott helt enkelt är att de är svarta.

Mot rasprofilering
Sybrina Martin talar passionerat om mänsklig värdighet och det som amerikanerna kallar rasprofilering, d.v.s. en särbehandling av svarta och andra minoritetsgrupper. Den tar sig uttryck som en strukturell diskriminering eller en institutionaliserad rasism.
- Vi talar om liv och död, vi talar om vårt uppehälle och om framtiden för våra barn, säger Yosi Sergant som medverkar på lokal nivå i utställningen. Han blev 2008 världskänd för sin affisch i Barack Obamas presidentvalskampanj med texten "HOPE".
Han säger att konsten i Los Angeles är samtidskonst men också tidlös med ett tema som är mer akut än någon annan fråga.
Stephen Hawkins är chef för Amnesty International USA. Han säger att konsten på "Manifestera: Rättvisa" ger hopp för framtiden eftersom allt fler vill göra polisen ansvarig för vad den gör.
"Konsten är starkare än gatuprotester"
I bildsvepet här intill ser vi tavlor som föreställer den dödade Trayvon Martin med huvan uppdragen och också med en gloria i neon över huvudet.
Konstnären Jordan Weber, 30, har tidigare kallat sig gatukonstnär men ser sej idag som en konstnär och aktivist.
- Man är i ett tillstånd av ständig uppmärksamhet. Du måste vara det, säger han.
På utställningen i Los Angeles visar han stora installationer med riktiga polisbilar bl.a. från Ferguson.
En polisbil formligen exploderar i röda blodkaskader som är utformade som i tecknade serier.
- Konsten är ett säkert sätt att protestera på. Det blir väldigt meningsfullt och starkt. Jag tror man når betydligt flera människor än om man protesterar på gatan, förklarar Jordan.
En installation i trä med namnet "Händerna upp" visar två barn på ett gungbräde. Den ena siktar med en pistol på den andra med uppsträckta händer. En lek på liv och död.
Konstnären Michael d´Antuono har gjort en målning med två svarta föräldrar som samtalar med sin lille son i vardagsrummet.
Slutligen ser vi tre målningar av Sandow Birk, 52, som heter "The Rakes Progress" som behandlar polisen Rafael Pérez som avskedades från poliskåren i Los Angeles efter en lång rad anklagelser om grova brott som mord, bankrån och kokainaffärer.
Sandow är född i Detroit men uppvuxen i södra Kalifornien. Hans teman i konsten berör allt från våld, graffitikulturen, fängelser och skateboarding till Dantes Gudomliga komedi, Irakkriget och Koranen.